Nigeriapengar kan rädda Tyresödamer

Christen Press laddar för skott och gör 1–1 mot Rosengård i sista matchen för TFF. Amerikanskan satte även segermålet 2–1.
Christen Press laddar för skott och gör 1–1 mot Rosengård i sista matchen för TFF. Amerikanskan satte även segermålet 2–1.
Christen Press gjorde båda målen i Tyresö FF:s 2–1-vinst mot Rosengård i söndags. Nu försvinner hon och flera andra stjärnor. Men det skuldtyngda krislaget kan komma att räddas av utbildningspengar från Nigeria.

Lokaltidningen Mitt i erfar att flera av de praktiska detaljerna är klara.

Det var sista matchen med gänget för Tyresö FF:s amerikanskor Christen Press, Meghan Klingenberg och Whitney Engen samt spanjorskan Vero Boquete som alla går vidare i sina fotbollskarriärer.

Matchspeakern Gunilla Paijkull inledde med några ord innan hon läste upp laguppställningarna:

”Frågan är om vi kommer att få vara med om det här igen. Tack för allt vi fått uppleva”, sa hon.

Paijkull syftade givetvis på det stjärnspäckade lagets framgångar de senaste åren med ett SM-guld, och en andraplats i Champions League så sent som i torsdags när det blev förlust med 3–4 i finalen mot tyska Wolfsburg.

Och det blev en lyckad sorti. Press gjorde båda målen på Tyresövallen när tre poäng togs efter 2–1 mot FC Rosengård som leder allsvenskan.

Efter den ekonomiska turbulensen i Tyresö Fotboll AB, som driver damlaget, blir konsekvensen att laget inte har råd att behålla stjärnorna. En lätt skadad Marta, som var i Brasilien på pr-uppdrag i söndags, och Caroline Seger lämnar också laget.

Frågan är om laget kan fortsätta att existera. Hans Lindberg, ordförande i Tyresö Fotboll AB, svarar jakande.

– Vi har vår elitlicens och laget blir kvar i allsvenskan i år.

Tyresö Fotboll AB har stora skulder, det talas om cirka 10 miljoner kronor. Företaget är satt under rekonstruktion och jobbar hårt för att undvika konkurs.

– Den 5 juni ska vi upp i Nacka tingsrätt och berätta vad vi jobbar med, säger Hans Lindberg.

Handlar det om ett Afrikaprojekt som ska ge er intäkter?

– Det går jag inte ut med nu.

Lindberg lägger alltså locket på tills vidare.

Lokaltidningen Mitt i erfar dock att förhandlingarna om ett Nigeria- projekt är i sitt slutskede. Enligt tidningens två av varandra oberoende källor ska Tyresö Fotboll AB utbilda spelare, både kvinnliga och manliga, från Nigeria. För detta ska man få utbildningspengar från nigerianska myndigheter.

Boendet och utbildningspaketet ska redan vara ordnat. Enligt uppgift ska Tyresö kommun ordna boendet genom att anvisa en lokal som för tillfället står tom.

– Det stämmer att vi fått en förfrågan om en lokal, men inget är klart ännu, säger kommundirektör Bo Renman.

Vilken lokal är det?

– Det vill jag vänta med att berätta.

Lokaltidningen Mitt i:s källor uppger att Tyresö Fotboll AB ska samarbeta med handelsbolaget TikiTaka Academy om utbildningen. Där är Tony Gustavsson utvecklingschef, samme Gustavsson som tränar Tyresös damlag.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt Tony Gustavsson.

Fakta

Tyresö Fotboll AB i tingsrätten 5 juni

Skuldtyngda Tyresö Fotboll AB, som driver Tyresös damlag, ska den 5 juni upp i Nacka tingsrätt. Då får man besked om det blir fortsatt rekonstruktion.

Lokaltidningen Mitt i erfar att Tyresö Fotboll AB ska presentera ett Nigeriaprojekt som ska generera intäkter till bolaget.

Enligt hittills obekräftade uppgifter sker detta i samverkan med nigerianska myndigheter. Unga nigerianska spelare ska komma till Sverige för att få utbildning.