ANNONS

Niklas en hårsmån från VM

Niklas Borin bryter vattenytan i Sollentuna simhall.
Niklas Borin bryter vattenytan i Sollentuna simhall.
Turebergssimmaren Niklas Borin firade sitt sjunde SM-guld förra helgen. Personligt rekord och bara elva hundradelar från en VM-plats.

– Jag har inte riktigt smält att jag var så nära.
ANNONS

Håret i knut och en Fågel Fenix-tatuering som flaxar över större delen av ryggen. Det är inte Zlatan Ibrahimovic som glider fram på bana 5 i Sollentuna simhall utan en annan guldmakare: Niklas Borin.

Förra helgen tog han silver på 100 meter ryggsim men framför allt guld på halva distansen när SM på kort bana avgjordes i Helsingborg. Guldet var hans sjunde i ordningen.

– Otroligt skönt. Förra året blev det två silver och det gav mig blodad tand att ta guldet i år.

Segertiden på 50 meter rygg, 24.18, var nästan tre tiondelar före tvåan, Daniel Blackborrow, Stockholmspolisen. Nytt personligt rekord med 32 hundradelar och alltså bara elva hundradelar från en startplats i VM i Istanbul den 12–16 december.

– Jag hade inte så mycket tankar på VM före SM. Målet var framför allt att slå personligt rekord och se vad det räckte till. Lite synd att jag missade det, det hade varit jättekul att åka med till VM. Men det ger ändå en riktig motivationskick att vara så nära. Jag vet att om jag fortsätter med det jag gör så kommer jag att få åka dit så småningom.

Vad känner du att du behöver förbättra?

– Tekniska grejer som starten och vändningen och bara att bli starkare – gymma lite mer. När man är sprinter finns det alltid något att plocka hundradelar på och det är hundradelar som avgör, det är väldigt små marginaler.

I förra veckan inledde han en sex veckor lång grundträningsperiod, med fokus på gymträning.

– Jag försöker hålla mig undan från bassängen så mycket som möjligt men det är väldigt svårt. Det blir nog tre, fyra simpass i veckan bara för att behålla känslan. Det är ju också väldigt bra återhämtning från styrketräningen.

ANNONS

I mars väntar ett 15 dagar långt höghöjdslägar med Tureberg i Sydafrika. Sedan är målet att kvala in till Universiaden, en sorts OS för universitetsstudenter som arrangeras vartannat år. Tävlingen går i Kazan, Ryssland, den 10–17 juli.

Han behöver simma 50 meter rygg på lång bana på 26.08 eller snabbare.

– Jag har gjort 26.42 eller 26.46 som bäst på lång bana tidigare, det går lite långsammare eftersom det är färre vändningar. Men jag är övertygad om att jag kommer att klara det. Tyvärr har vi ingen 50-metersbassäng här i Sollentuna, det är lite synd. Det hade underlättat en hel del, jag får åka in till Eriksdalsbadet när jag vill träna på lång bana.

50 meter rygg på kort bana är alltså favoritdistansen. Vid en eventuell OS-satsning måste han simma minst 100 meter rygg på lång bana.

– Det är rätt så mycket tuffare än 100 meter på kort bana i och med att det är färre vändningar och man inte kan simma lika mycket under vattnet. Där är jag en bit ifrån att orka, det är väl något jag kommer att lägga till repertoaren senare. Men just nu fokuserar jag på det som är kul och det är att simma snabbt.

Otroligt skönt.niklas borin om sitt senaste sm-guld

Fakta

Har akvarium med rockor

Namn: Niklas Borin.

Ålder: 23 år.

Bor: Jakobsberg.

Familj: Mamma Åsa, pappa Kenneth och brodern Tomas, 19.

Sysselsättning: Plattsättare. ”Jag tänkte läsa naturvetenskapligt basår på SU till våren.”

Klubb: Turebergs Simklubb.

Meriter: 7 SM-guld, 3 SM-silver, 3 JSM-guld och 1 JSM-silver.

Tatuering: Fågel Fenix. ”Jag gjorde den när jag var 18 år. Jag hade haft ett uppehåll på ett par år på grund av skador och såg tatueringen som en motivationsgrej och en nystart.”

Det visste du kanske inte om Niklas: ”Jag har ett stort akvarium hemma med sötvattensrockor.”

Aktuell: Tog guld på 50 och silver på 100 meter rygg vid SM på kort bana i Helsingborg förra helgen.