Svartgul marsch genom Söder

Andra har en annan åsikt.
Andra har en annan åsikt.
Derbyt på torsdag spelas inte i Solna, utan på Tele2 Arena. Därmed ritas supporterkartan i Stockholm om. Vid Fridhemsplan, i Vasastan och inte minst i Solna lär det vara lugnt. På Söder, där AIK-fansen ska samlas, kan det bli desto stökigare.

– Vi fick höra rykten om att djurgårdarna ville vara på Medborgarplatsen. Då blev det kapplöpning och AIK-alliansen hann först. Där finns många krogar och det är en bra plats rent geografiskt. Och så är det Bajenland så det sticker i ögonen på dem, säger Jonas Hedlöf, ordförande i AIK:s supporterorganisation Black Army.

Enligt Dan Blomberg, ordförande i Djurgårdens motsvarighet Järnkaminerna, var Djurgårdsfansen tidigt inne på att i stället samlas i området runt arenan och Globen.

– Visst är det en del av charmen att samlas mer centralt och att ta sig till arenan tillsammans, men nu får vi spela mot AIK på vår egen hemmaarena för första gången på många år och då vill vi hellre mötas upp intill arenan. Och framför allt är vi glada över att slippa åka till Solna för ett derby.

För polisen är det idealiskt att Djurgården, som är i majoritet med sina drygt 20 000 fans då de har hemmamatch, samlas söder om Söder medan AIK, som beräknas ha uppemot 7 000 fans på plats, samlas på Söder för att norrifrån ta sig till arenans norra kortsida.

Trots det blir det en speciell utmaning med ett derby på Tele2 Arena, menar Joakim Larsson, lagansvarig för AIK vid supporterpolisen.

– Bara att det är derby innebär en viss hotbild. Nu är det ytterligare en svårighet att det är en ny miljö och nya vägar för fansen att ta sig till arenan, säger han.

Han menar att antalet AIK-fans som deltar i samlingen och marschen är ”extremt väderberoende” och därför svårt att beräkna i förväg, men tror att de blir minst 2 000. Jonas Hedlöf tror på betydligt fler än så.

– Vi hoppas att 80–90 procent av våra nära 7 000 som ska gå på matchen kommer till Medis.

På internet kom hetsen inför matchen i gång tidigt. AIK-alliansen har gått ut med att ”alla krogar i området ska fyllas med Gnagare”, att ”vi ska befästa vår dominans, som vanligt” och ”AIK Stockholm – vi gör vad vi vill”.

DFG, den våldsbenägna falangen av Djurgårdsfansen, har å sin sida gått ut med att ”Södermalm är numera Djurgårdsland” och ”tillsammans ser vi till att hålla Stockholm rent och trevligt … Gnaget är inte välkomna”.

Utöver de två grupper av risksupportrar som är direkt inblandade i matchen kan polisen dessutom få en tredje gruppering att hålla reda på, då en AIK-samling i hjärtat av Söder kan, som Black Army-ordföranden konstaterar, ”sticka i ögonen” på många Bajenfans.

– Jag vill inte gå in på om vi har några indikationer på att Hammarbys risksupportrar tänker göra något åt saken, men visst inser vi problemet med att AIK är på Södermalm och att de ska ha en marsch utmed Götgatan, ungefär som Bajenmarschen som Hammarby brukar ha inför sina säsongspremiärer, säger Joakim Larsson.

Hans kollega Jenny Lindqvist, lagansvarig för Hammarby, tror dock inte att Hammarbys risksupportrar kommer att agera.

– Det är ett så stort arrangemang, kanske 4 000 AIK:are på Medis, så de har nog inte riktigt den slagkraften utan väljer att inte bry sig.

Här i korsningen Folkungagatan-Götgatan ska AIK-fansens marsch mot Tele2 Arena, söder om Globen, avgå.

Söder är grönvitt enligt vissa.

Fakta

AIK-alliansen vill se de sina i svart

Djurgården–AIK är det första storderbyt på Tele2 Arena, och första gången på åratal som DIF får möta AIK på sin hemmaplan.

DIF-fansen samlas nära arenan. AIK-alliansen manar till svart klädsel och samling på Medis för marsch söderut utmed Götgatan klockan 17. Avspark är 19.05.

Under Hammarby–GAIS på Tele2 Arena i torsdags forcerade huliganer dörrar och tog sig in på en stängd läktare där de kastade öl, sten och knallskott mot GAIS-fansen på etaget nedanför. Enligt Stockholm Globe Arenas ska något liknande inte kunna hända under högriskmatchen DIF–AIK.