Nohas val: sluta med hijab eller med basket

Noha Berhan vill fortsätta att bära sin hijab, även när hon spelar basketmatcher.
Noha Berhan vill fortsätta att bära sin hijab, även när hon spelar basketmatcher.
Snart fyller Noha Berhan från Skogås 18 år. Då kan hon tvingas sluta spela basket.

Förbundets regler tillåter inte spelare att bära hijab (huvudduk) på seniornivå.

Huddinge Basket är klart för kval till basketettan, landets näst högsta damserie.

Kvalet, som börjar i april, är ännu inte lottat. Huddinges motståndare är Östersund, Hammarby, Malbas och förmodligen Nässjö.

Huddinges 17-åring Noha Berhan är en stor talang och högaktuell för kvalet. Men förbundets regelverk kan stoppa henne. Noha bär hijab som är en sjal eller huvudduk som används av kvinnor och täcker håret, halsen och axlarna. I seniorbasket får spelarna inte bära hijab.

– Om jag blir stoppad skulle det vara jättesorgligt och tragiskt, säger Noha Berhan. Jag brinner för basket, och vill fortsätta att spela samtidigt som jag vill praktisera min religion som är islam.

Det internationella basketförbundet har en regel som förbjuder spelare att använda huvudduk, som de menar skulle kunna skada andra spelare, till exempel om de fastnar med fingrar i huvudduken. Om huvudduken är fastnålad skulle nålarna innebära en skaderisk för med- och motspelare.

Det svenska förbundet måste rätta sig efter regeln. Däremot är det tillåtet för spelare under 18 år att bära hijab, dock inte i seniormatcher.

– Jag är lika mycket värd som andra och tänker fortsätta bära hijab, säger Noha Berhan. Om jag inte får ha den under matcher finns risken att jag måste sluta spela basket som ju är en sport jag älskar.

Noha säger att en hijab absolut inte innebär skaderisk för andra spelare på planen.

– Jag har aldrig varit med om att något hänt. Det går att köpa en hijab av speciellt tyg så att man inte behöver använda nålar för att fästa den.

Jonas Morin, ordförande i Huddinge Basket, påpekar att det numera går utmärkt att bära hijab i nästan alla stora sporter.

– Basket är en jättestor sport i hela världen, säger Morin. Den ska vara öppen för alla, och då är det fel att behålla regeln med förbudet att bära huvudduk. Internationella förbundets tävlingsbestämmelser är som huggna i sten på Hedenhös tid.

Huddinge Basket ska nu söka dispens hos det svenska förbundet för att Noha Berhan ska få spela i kvalet till basketettan.

Fakta

Endast spelare under 18 år tillåts bära huvudduk

Artikel 4.4.2. i Internationella Basketförbundets regelverk slår fast att huvudbonad, håraccessoarer och smycken är förbjudet att bära under matcher. Detta för att andra spelare inte ska skadas.

I Svenska Basketförbundets regelverk står följande: Det är tillåtet att spela med huvudduk för spelare som ännu inte har fyllt 18 år. Huvudduken ska vara utformad så att den inte kan medföra någon säkerhetsrisk.