Nolltaxa på väg bort – trots protester

Rasmus Lenefors, Socialdemokraterna i Huddinge kommun, är emot förslaget.
Rasmus Lenefors, Socialdemokraterna i Huddinge kommun, är emot förslaget.
Nolltaxan i Huddinge kommun är på väg bort. Beslutet klubbades igenom i kommunstyrelsen under onsdagen. Det innebär att föreningar får börja betala hyra för sin vuxenverksamhet i kommunens lokaler.

I höstas skrev Mitt i om att nolltaxan är på väg bort i Huddinge kommun. Under onsdagen väntas den styrande koalitionens förslag att klubbas igenom. Detta trots en massiv kampanj från Socialdemokraterna som samlat in över 2500 underskrifter mot förslaget.

– Det här är ett slag i ansiktet på föreningslivet. Vi är många klubbar i Huddinge som är emot förslaget då det slår hårt på vår redan ansträngda ekonomi. För oss kan det handla om en ökad kostnad på 150 000 kronor. Var ska vi hitta de pengarna någonstans, frågar sig Bengt Olsson som är klubbchef i Huddinge Hockey.

Huddinge Hockey publicerade en video i måndags där flera klubbar har gått samman och ställer sig emot förslaget. Där syns Huddingeklubbar inom innebandy, basket, handboll, hockey och fotboll. Videon blev en viral succé och närmade sig 30 000 visningar på mindre än ett dygn.

Drabbar mindre föreningar

Även mindre föreningar är oroliga över hur deras verksamhet kommer att se ut om nolltaxan tas bort. Huddinge bordtennisklubb har idag en stor seniorverksamhet vilket skulle innebära ökade kostnader.

– Vi har bävat för det här och kommer inte att kunna ha kvar verksamheten i samma utsträckning som idag. Alla som vill ska kunna vara med och idrott ska inte vara en klassfråga. Om vi ökar medlemsavgifterna tappar vi många medlemmar, säger Pia Waninger som är en engagerad medlem i Huddinge bordtennis.

Socialdemokraterna i Huddinge är också emot förslaget och menar att förslaget kommer att leda till mindre föreningsaktivitet och därmed mindre pengar in än vad Moderaternas kalkyl visar.

– Vårt förslag är att man ska återremittera ärendet och titta på andra lösningar. Kalkylen är beräknad med att föreningarna ska bedriva sin verksamhet i samma utsträckning som de gör idag. De föreningar vi har pratat med säger att de inte kommer att ha råd att göra det, säger Rasmus Lenefors, kommunalråd Socialdemokraterna i Huddinge kommun.

”Socialdemokraterna driver en oseriös politik”

Rasmus Lenefors hoppas att Moderaternas sida lägger den partipolitiska prestigen åt sidan och istället lyssnar på medborgarna.

– Förslaget ligger kvar och väntas beslutas på kommunstyrelsen. Koalitionen och Miljöpartiet är överens om att prioritera barn och unga och att ta ut en subventionerad avgift för vuxna som hyr lokaler, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak Nordqvist.

Pensionärsföreningar och barn- och ungdomsverksamheten kommer fortsatt att ha nolltaxan kvar. Det är verksamhet för personer över 21 år som för höjd avgift. För företag som hyr kommunala lokaler och anläggningar kommer hyran att justeras till en marknadsmässig nivå.

– Sedan tycker jag att socialdemokraterna driver en oseriös politik. Det saknas trovärdighet när de säger nej till fem miljoner i intäkter utan att redovisa var de ska spara.  De har inga egna förslag på andra alternativ och deras politik leder till stora nedskärningar som drabbar verksamheten för barn och unga, säger Daniel Dronjak Nordqvist.

 

Läs mer:
Nolltaxan slopas – föreningar ska betala hyra