Norling njuter av jakten på guldet

Rikard Norling påbörjade sin tränarkarriär i IK Bele. På lördag kan han säkra SM-guldet för Malmö FF.
Rikard Norling påbörjade sin tränarkarriär i IK Bele. På lördag kan han säkra SM-guldet för Malmö FF.
Hans fotbollsfilosofi tog fart i IK Bele för knappt 20 år sedan. På söndag kan Rikard Norling från Järfälla ta sitt första SM-guld som ansvarig huvudtränare.

– En vacker situation, säger han.

Det blev aldrig någon lång spelarkarriär för Rikard Norling. Skadebekymmer och en krånglande rygg gjorde att han kort efter att ha blivit värvad till Brommapojkarna tvingades sluta som aktiv och kastades in i tränarkarusellen i stället.

Redan som 22-åring fick han sitt första tränaruppdrag på senior­nivå, detta i moderklubben IK Bele. Enligt Norling har hans tidiga tränarutveckling både en framsida och en baksida.

– Jag hade gärna haft en längre spelarkarriär och senare kunnat dra nytta av den i mitt tränarskap. Men å andra sidan har jag blivit mer erfaren än andra tränare i min ålder, så det ena tar ut det andra kan man väl säga. Trots att jag är 42 år så har jag ändå hållit på med elitfotboll i över tio år och innan dess med fotboll på en annan nivå och som assisterande, säger Rikard Norling.

Sedan tidigare har han ett SM-guld med AIK som assisterande tränare till Stuart Baxter 1998. Som huvudansvarig har han aldrig nått hela vägen, närmast kom han år 2006 då AIK bara slutade en poäng bakom seriesegrande Elfsborg.

Med tre omgångar kvar av allsvenskan har han i år sitt bästa utgångsläge hittills att erövra Lennart Johanssons pokal som huvudtränare. Och han är övertygad om att det är hans filosofi från tiden i IK Bele som har lagt grunden till hur Malmö FF spelar i dag.

– Ingen tvekan. Det är ju så mycket som går igen från den tiden. Jag kör fortfarande 4-4-2 som jag är uppvuxen med. Sedan är det ju självklart så att ju längre man håller på desto mer nyansrik blir man i sin filosofi. Men grunden har definitivt funnits där ända sedan modersmjölken, säger Norling.

Han tycker att han hittade inspirationen till att bli tränare redan när han var liten pojke.

– Min pappa tränade mig tills jag lämnade Bele, från det att jag började i knatteskolan tills jag blev 16 år, så det fanns väl där hela tiden. Man iakttog hur han flanerade och ledde träningar så det blev en mer naturlig del av min uppväxt.

Med ett nyligen avverkat landslagsuppehåll är det dags för allsvenskan 2013 att få ett avgörande. Ett bättre läge än så här får sannolikt inte Rikard Norling att vinna det största som går att vinna inom svensk fotboll.

Han framstår inte som pressad utan uttrycker snarare en njutning av situationen.

– Det är en vacker situation med många perspektiv. Vi har kämpat länge tillsammans och det är det här det går ut på, att vara med när det drar ihop sig. Tidigare har man varit med om situationer där man ligger fyra, femma och inte har chansen att ta det där åtråvärda SM-tecknet. Så ur det perspektivet är det väldigt fint, säger han.

Fakta

Guldet kan bärgas mot BP

Namn: Rikard Norling.

Ålder: 42 år.

Uppvuxen: Järfälla. Bor nu i Malmö.

Klubbar som huvudtränare: IK Bele, Väsby, GIF Sundsvall, AIK, Assyriska, Malmö FF.

Yrke: Tränare för Malmö FF.

Aktuell: Kan på söndag säkra sitt första SM-guld som huvudtränare. Detta om Malmö FF vinner hemma mot Brommapojkarna samtidigt som IFK Göteborg förlorar hemma mot Öster.