Norsborgs Zengin är tillbaka i blågult

Simon Tibbling spelar 
för Sverige.
Simon Tibbling spelar 
för Sverige.
Erkan Zengin gjorde 13 U21-landskamper. Nu är Fittjakillen tillbaka i landslagströjan efter fina insatser i turkiska ligan.
Erkan Zengin gjorde 13 U21-landskamper. Nu är Fittjakillen tillbaka i landslagströjan efter fina insatser i turkiska ligan.
Erkan Zengin, uppvuxen i Fittja, har jobbat hårt för en plats i fotbollslandslaget. Med uttagningen till VM-kvalet mot Irland ska han kämpa ännu mer.

– Nu är jag med, då börjar det hårdaste jobbet, säger Turkietproffset.

När vi når Erkan Zengin på telefon har han precis kommit hem till bostaden i Eski¸sehir efter en träningskväll med stadens lag, Eski¸sehirspor, som han spelar för sedan 2009.

– Jag mår bra, säger han och skrattar.

– Det känns bra att få åka hem till Stockholm och visa att jag har utvecklats. Riktigt bra kan jag till och med säga. Att tas ut till ett VM-kval är stort, något jag drömt om. Jag var uttagen för flera år sedan, när jag var runt 22 år. Då fick jag tacka nej på grund av skada.

Sedan dess har han väntat, dock aldrig grämt sig över chanser som uteblivit.

– Det funkar inte att tänka på landslaget. Jobbar man hårt i klubblaget kommer chansen till slut. Nu har den gjort det för mig och jag tycker att jag har arbetat hårt och presterat.

Han tänker inte låta sig nöjas med att ha blivit uttagen. Arbetet fram till nu är bara början.

– Nu är jag med, då börjar det hårdaste jobbet. Jag ska kämpa ännu mer för att behålla platsen i landslaget.

Det har snackats mycket om hans insats mot storlaget Galatasaray i turkiska ligan nyligen. Han har också sett klipp från matchen och tycker att insatsen förstorats. Att det fått för stora proportioner bara för att Didier Drogba och Wesley Sneijder finns med bland dem som blivit uppsnurrade.

– Jag och laget har gjort bättre matcher.

Anders Linderoth var Hammarbytränaren som 2004 lät den då tonårige Zengin debutera i allsvenskan. Linderoth är i dag junior­tränare i Mjällby och glad över att Erkan Zengin tagit steget in i landslaget.

– Han är en mycket trevlig människa och nästan alltid på gott humör. Jag unnar honom verkligen den här chansen.

Vad såg du för kvalitéer i honom som tonåring?

– Han var väldigt duktig i en mot en-situationer. Han vågade utmana och hade även ett väldigt bra distansskott, säger Anders Linderoth.

Bekymret förr var att Erkan Zengin dribblade för mycket. Hans recension i dag lyder ”jag var inte mogen i Hammarby”.

Efter fem år i Turkiet ser han en helhet i sitt spel.

– Mina kvalitéer har utvecklats. Och jag dribblar på rätt ställen i plan, haha. Framför allt tar jag större ansvar defensivt och det är ett måste i elitfotbollen.

Han har spelat 13 U21-landskamper, han känner flera spelare i landslaget och dem han springer på i turkiska ligan.

– Samuel Holmén, Jimmy Durmaz, Ola Toivonen, Pontus Wernbloom. Andreas Granqvist också. Ja, det är några.

Var spelar du helst?

– Till vänster på mittfältet, men i Eski¸sehir är vi rörliga på mittfältet så det går även på högerkanten eller centralt.

Fakta

Började i Norsborgs IF

Namn: Erkan Zengin.

Ålder: 27 år.

Uppvuxen: Fittja. Bor nu i Eski¸sehir (betyder ”Gamla staden”), ”en dryg timme från Ankara och två timmar från Istanbul.”

Familj: Fru och 1-årig son.

Klubb: Eski¸sehirspor.

Tidigare klubbar: Norsborgs IF. Gick till Hammarby som 9-åring och debuterade i A-laget 2004 (18 år). Be¸sikta¸s, 2008–2009.

Aktuell: Debutant i Sveriges VM-kvaltrupp.