Nostalgikick utlovas i historisk Bajen-premiär i kväll

Jens Gustafsson och Filip Bergman
Hammarby tränar inför kvällens premiär i futsal. I gula västar syns Jens Gustafsson och Filip Bergman.
I kväll torsdag klockan 20.30 är det dags för en historisk premiär i Eriksdalshallen. Hammarby tar emot IK Hephata i klubbens första tävlingsmatch någonsin i futsal. Och det vimlar av gamla grönvita profiler och hjältar i hemmalagets trupp.

– Det är jättekul, speciellt med de äldre bajarna. Man ser ju direkt att de har en otrolig rutin. Även om de aldrig spelat futsal tidigare så har de en fruktansvärt stor fotbollsrutin och kommer bidra med väldigt mycket, tillsammans med stommen av futsalspelare. Det kommer bli en jättebra blandning, absolut, säger lagets tränare Michel Basberber till Hammarby Fotbolls hemsida.

Ja, Hammarby futsal består alltså av en blandning av renodlade futsal-spelare och tidigare gamla A-lagsspelare i fotbollen. Nostalgifaktorn lär bli hög med namn som Suleiman Sleyman, Lasse Eriksson, Sebastian Bojassen, Max von Schlebrügge, Jonas Kling – för att nämna några – i truppen.

I matchen i kväll inleder sex futsal-spelare på planen: Valentin Ponce, Pelman Pahlevan, Patrick Malmgren, Armend Makolli, Rorro Majlid och målvakten Poja Tammi. På bänken, redo att hoppa in, sitter sex gamla Bajenlirare:

  • Filip Bergman, odödlig i Hammarby med sitt sena kvitteringsmål (2–2) mot Djurgården då Hammarby gick upp i Allsvenskan 1997.
  • Haris Laitinen, fostrad i Bajens starka 1984-generation och en teknisk och sevärd mittfältare.
  • Erik Sundin, kvick anfallare som spelade för Bajen i Superettan 2012–2013.
  • Roger Sandberg, var med och vann SM-guld i Bajen 2001 innan ryggen satte stopp för spelarkarriären.
  • Andreas Haddad, var med när Bajen gick upp i Allsvenskan 2014, lojal och populär bland fansen.
  • Jens Gustafsson, teknisk publikfavorit isöm dribblade på vänsterkanten i Bajen så gott som hela 1990-talet. Var med när Bajen vann SM-guld i inomhusfotboll (five-a-side) 1994.

Hammarby  spelar i division 1 södra Svealand och målet är att gå upp i Allsvenskan, åtminstone på sikt.

– Ja, absolut. Men första året får man ta det lite för vad det är och se vad truppen säger. Det är jättesvårt att veta som nystartat lag. Vi gör det för fansens skull första året, de sportsliga delarna kommer också att komma – kanske inte år ett, men år två eller år tre. Då är vår klara målsättning Allsvenskan, säger Michel Basberger.

Fakta

Sporten skapades i Uruguay

Futsal skapades 1930 av Juan Carlos Ceriani i Uruguay. Ordet ”Futsal” är ett ord som är sammansatt av portugisiskans futebol de salão och spanskans fútbol sala som betyder ungefär ”fotboll i ett rum”.

Bollen är lite mindre, en så kallad 4:a, som dessutom har en dämpad studs för att främja tekniskt spel.

Matchtiden är 2×20 minuter effektiv tid, och spelas på en plan med storleken 18–25 meter bred och 38–42 meter lång med fem spelare i varje lag.

De vanligaste formationerna är 1-2-1 och 2-2 i både anfall och försvar. I försvar anpassar man sig till motståndarnas anfallsformation eller sätter hög press för att så tidigt som möjligt ta tillbaka bollen, vilket ger ett intensivt och tempostrakt spel. Rörligheten är stor och det finns inte fasta positioner på samma sätt som i fotboll.

Futsal är i dag en av Sveriges snabbaste växande sporter och är redan, sett till antalet licensierade futsalspelare, den största av hallidrotten i världen.

Källa: Hammarby Fotboll