Nu är det upp till bevis för ”Tomba”

Albert ”Tomba” Bäckman ger allt på fystesterna i Bosöns idrottshall.
Albert ”Tomba” Bäckman ger allt på fystesterna i Bosöns idrottshall.
Med ett smeknamn som förpliktigar står Albert ”Tomba” Bäckman inför första vintern som utförsåkare på heltid.

Många tävlingar i Europacupen är ett mål, junior-VM i Sotji det största.

Det är tyst och lugnt i Bosöns idrottshall när en handfull killar börjar skrika. ”Kom igen Tomba”, ekar det och blickar riktas mot killen som är först ut att göra ett ”Harres test”.

Albert Bäckman har startat med en kullerbytta och springer vildsint mellan tre häckar som han först hoppar över och sedan kryper igenom. I centrum av banan står en kon han rundar på väg mot nästa häck.

Det hela tar cirka tio sekunder, manuellt klockat av två förbundsledare som enas om 10,04 för ”Tomba”.

04 svider, det syns. Inte minst några minuter senare när ett par av de övriga killarna tagit sig några hundradelar under tio sekunder.

Albert Bäckman har backats upp av skidförbundet i några år. Ändå är det lite mer på allvar nu, sedan han slutat på Järpens skidgymnasium och flyttat till Åre – centrum för svensk utförsåkning.

– Jag ställer högre krav på mig själv, även om jag alltid gjort det. Men nu är det ju heltid och träning med de bästa, säger Albert Bäckman, som de senaste två åren brottats med körtelfeber och twar.

– Jättejobbigt. Jag hoppas slippa mer sånt nu.

Han har åkt tävlingar i Europa- cupen. Sex totalt, varav fem i fjol. I vinter vill han stå i startkuren i många fler med hopp om att bygga upp en bank med FIS-poäng, vilket på sikt ska ta honom till världscupen. Han får full uppbackning av förbundet. Som utrustning, läger och annat, men utan föräldrarna och en personlig sponsor står han sig slätt.

På Bosön finns denna dag även storåkare som Axel Bäck, André Myhrer, Mattias Hargin, Anna Sween-Larsson med flera. Åkare som ses i världscuppisterna varje vecka. Det är deras nivå Sollentuna SLK-åkaren strävar mot. Albert Bäckman kör dock fystester med de andra löftena i Europacup- och juniorlandslaget. En diger samling där alla när samma dröm.

– Det finns inga garantier. Jag måste prestera för att få tävla i Europacupen. I fjol kom jag igång sent, de flesta tävlingarna jag fick åka låg efter nyår. Ett mål i vinter är att vara i form för att bli uttagen till premiären i Åre den 2 december.

Innan dess arrangeras två super- G-tävlingar i Österrike, Albert har dock storslalom som huvuddisciplin och det väntar i just Åre. Totalt innehåller Europacupschemat nio storslalomtävlingar.

– Jag gillar storslalom och super G, slalom svänger för mycket, fast det är också kul. Men, nej, det är svårt att säga hur jag kan och vill dubbla i framtiden. Känslan är att det går att ha en stabilare form i storslalom och super G, säger Albert Bäckman som närmast har ett glaciärläger i norska Juvas att se fram emot.

Fakta

Självlärd på handklaver

Namn: Albert Bäckman.

Ålder: 20 år.

Bor: Åre och Sätra äng, Danderyd.

Klubb: Sollentuna SLK.

Musik: Albert är självlärd och spelar bland annat dragspel, munspel och gitarr

Alberto Tomba: Italienaren var en världsåkare i slalom och storslalom på 1980/90-talet och tog bland annat 50 världscupsegrar, tre OS-guld och två VM-guld.