Nu är siktet inställt på Superligakvalet

Tommy Bolin på väg att göra 3–0 för Tyresö Trollbäcken IBK i segermatchen mot Djurgården. Nu ligger TT på kvalplats till superligan.
Tommy Bolin på väg att göra 3–0 för Tyresö Trollbäcken IBK i segermatchen mot Djurgården. Nu ligger TT på kvalplats till superligan.
Tyresö Trollbäcken IBK:s herrar är bara en seger från kval till Svenska ­superligan i innebandy.

Vid seger i derbyt mot Balrog i Tyresöhallen på söndag är saken klar.

Snacka om att ha hittat formtoppen vid rätt tillfälle. Tyresö Trollbäcken IBK har i de två senaste omgångarna besegrat topplagen Djurgårdens IF och Gävle GIK.

3–2-vinsten mot serieledande Djurgården i Eriksdalshallen i söndags innebar att TT:s herrar klev över kvalstrecket till Svenska superligan. På söndag spelas sista omgången i allsvenskan norra. Om TT vinner hemma mot Balrog blir det kval.

– Om vi spelar som i de sista matcherna är Balrog inget problem. Det handlar inte om underskattning, utan vi är helt enkelt ett bättre lag, säger skyttekungen Tommy Bolin.

19-åringen har totalt gjort 36 mål, och det är han bäst på i serien. Den senaste fullträffen innebar 3–0 mot Djurgården. Ett mål som kan visa sig vara mycket viktigt. Djurgården reducerade till 2–3, men kom inte närmare.

– De hade ett par målchanser på slutet, säger Bolin. Men vi samlade ihop oss, kämpade hårt, och täckte skott.

Det är bäddat för stor dramatik på söndag. Fyra lag går till kval. Djurgården är trots förlusten mot TT redan klar seriesegrare. Kampen om de övriga platserna står mellan Täby FC (42 poäng), Gävle GIK (42 poäng), TT (40 poäng) och Järfälla IBK (39 poäng). Team Thorengruppen är i praktiken avsågat efter den oväntade förlusten borta mot kögänget Wibax Piteå.

– Vi jublade när vi såg på resultattavlan i Eriksdalshallen att Piteå vunnit, säger Tommy Bolin. Det var en jävla bonus för oss.

På söndag med gemensam start klockan 13 spelar de kvalaktuella lagen som följer: TT-Balrog, Järfälla-Salem, Gävle-Umeå och Täby-Djurgården. TT kan som bäst sluta tvåa.

– Vi tror på kval, säger Tommy Bolin. Sedan kan allt hända även om det är en lång väg till superligan.

I ett kval går det till så att seriesegraren i norra allsvenskan, alltså Djurgården, väljer att möta antingen trean eller fyran från samma serie. Serietvåan möter det lag som Djurgården inte väljer.

Det är bäst av tre matcher som gäller. De två lag som blir etta och tvåa i allsvenskan norra har fördel av hemmaplan i en eventuell tredje och avgörande match. De två lag som går vidare från första kvalrundan gör sedan upp om en enda plats i superligan.

– Vi har goda chanser att klara ett kval om vi tar oss dit, säger TT:s coach Josef Rosengren. Vi har ju mött alla eventuella motståndare i serien och vet att vi kan besegra dem. Det kommer att handla om vilket lag som har bäst psyke.

TT har drabbats av ett avbräck. Daniel Palm Gonzalez åkte på en bristning i låret i söndags, och kan inte spela mot Balrog. På plussidan finns målvakten Andreas Beckius som efter sjukdom var tillbaka i mötet mot Djurgården och storspelade.

– Andreas har vuxit under ­säsongen och håller klar super­ligaklass, säger Josef Rosengren.