Nu är skidvintern här för att stanna

Oskar Nederheim och sonen Erik Nederheim tar en tur på slingan i konstspåret vid Rudan.
Oskar Nederheim och sonen Erik Nederheim tar en tur på slingan i konstspåret vid Rudan.
De som älskar längdskidåkning kan pusta ut. Säsongen är räddad.

Tack vare kylan har konstsnöspåret vid Rudan kunna öppna, och man räknar med att erbjuda längdåkning här resten av vintern.

Erik Nederheim, snart 8 år, stakar sig fram i skidspåret vid Rudans friluftsgård.

– Det är jättekul och jag har längtat efter att få åka här.

Erik är inte ensam i spåret på den 600 meter långa konstsnöslingan som öppnades i onsdags kväll. Det är många som bara väntat på att den gröna vintern ska ta slut och kylan komma. På premiär­kvällen kom ett 50-tal åksugna.

Förra söndagen blev det äntligen tillräckligt kallt för att de sex snötornen skulle kunna börja spruta ut konstsnö. Det krävs minus fem grader för att det ska fungera.

Oskar Nederheim, pappa till Erik, drog snabbt till Rudan för att hjälpa till med tillverkningen. IK Jordbänningarna, klubben med ansvar för konstsnöanläggningen, har en jourlista för vem som ska se till tornen. Det handlar om ideellt arbete.

– Det kändes helt underbart när tornen kom i gång, säger Oskar som förutom att vara en av de spåransvariga även sitter i IK Jordbänningarnas styrelse. Nu vet vi att säsongen är säkrad tack vare mängden konstsnö. Vi ska kunna åka här till långt efter Vasaloppet. Konstsnö tål ju blidväder.

Efter de två senaste snörika vintrarna har intresset för längdskidåkning i Stockholmsdistriktet ökat rejält. Jordbänningarna har i dagsläget 600 medlemmar varav 60–70 tävlar och tränar aktivt.

Om kylan håller i sig i vinter så ska spåren vid Rudan byggas ut. Redan denna vecka ska det finnas en kilometerslinga, och så småningom är förhoppningen att kunna erbjuda två kilometer.

– Det är mycket roligare med en längre slinga eftersom vi då kommer upp i skogen och får åka i backar. Men ännu finns ingen tjäle i marken, och då kan vi inte köra ut med maskiner för att lägga ut snön eftersom underlaget är lerigt.

Spåret är givetvis öppet för allmänheten. Det kostar 60 kronor för ett dagkort, och 600 kronor för ett säsongskort. Jordbänningarna tar ut avgiften för att klubbens kostnader ska täckas. En stor utgiftspost är hyran av maskiner som ska forsla snön till spåren.

– Det är ingen som gnäller på att vi tar ut avgiften, säger Oskar Nederheim. De vet att vi jobbar ideellt. Visst finns det snyltåkare, men vi har inget juridiskt mandat att stoppa dem.

Fakta

Oskar är en av snömakarna

Namn: Oskar Nederheim.

Ålder: 47 år.

Bor: Med sambon Helena och barnen Erik, 7 och Lovisa 3 i villa i Koltorp, bara fem minuter från Rudans skidspår.

Aktuell: En av IK Jordbänningarnas snömakare som just nu sliter med att placera ut konstsnön för att spåren vid Rudan ska bli så långa och bra som möjligt.

Fakta

Sex snötorn fyller på i skidspåren

Konstsnöanläggningen vid Rudans friluftsområde är den första och största för längdskidor i Stockholmsområdet.

IK Jordbänningarna har ansvar för snötillverkningen. Man använder sig av sex snötorn som har en maxkapacitet på 42–43 kubikmeter snö per timme.

I dagsläget finns en slinga på 600 meter. I veckan ska slingan växa till en kilometer.

Ett dagkort kostar 60 kronor och ett säsongskort 600 kronor.