Nu blir det enklare att storma planen

Friends arena blir enklare att storma från norra stå än Råsunda var.

– Vi har valt att inte bygga staket framför klackarna, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch.

Under landskampen mellan Sverige och Argentina på Friends arena den 6 februari rusade en åskådare in på planen och gav världens bäste fotbollsspelare Leo Messi en kram.

Under SM-finalen i bandy förra helgen stormade Hammarbysupportrar planen när endast sekunder återstod och tvingade domaren att blåsa av matchen i förtid.

Friends arena vill inte ta något ansvar för arrangemang som havererar på arenan.

– De allsvenska matcherna är AIK:s evenemang, de ansvarar för allt – inklusive säkerheten – på samma sätt som bandyförbundet gjorde under bandyfinalen och Svenska fotbollförbundet under landskamperna, säger Malin Sparf Rydberg, kommunikationschef på Friends arena.

Nästa söndag spelar AIK sin första match på Friends arena mot Syrianska.

AIK:s säkerhetschef Henrik Koch och flera av klubbens publikvärdar och ordningsvakter har värmt upp genom att jobba under Sveriges landskamper mot England, Argentina och Irland.

– Det har varit jätteviktigt. Vi har kunnat se och lära vad som är bra och dåligt. Vi måste samköra oss med arenans personal, säger Henrik Koch.

Men han är medveten om att AIK-matcherna blir en större utmaning än landskamperna.

– Vi har ju en klacksektion som inte går att jämföra med fotbollförbundets klack. AIK-klacken är mer intensiv, mer högljudd och vi måste tänka mer på hur vi ställer upp våra publikvärdar och ordningsvakter kring AIK:s klack, säger Henrik Koch, säkerhetschef i AIK fotboll.

Den 22 maj väntar säsongens stora kraftprov för publikvärdarna: derbyt mot Djurgården. Trots det har inte AIK några planer på några kravallstaket, liknande de som fanns på Råsunda.

– Vi har valt att inte bygga staket framför klackarna som vi gjorde på Råsunda. Vi vill ha en öppen och trivsam arena och jobba tillsammans med supportrarna för att ha en positiv anda.

Blir planen enklare att storma?

– Ja, vill någon storma planen är det enklare än det var på Råsunda. Men vi har ju varit på en massa bortamatcher där det inte funnits kravallstaket och då har ingen hoppat in. Finns det staket så klättrar man gärna i dem.

Går det att ordna staket på Friends arena om det behövs?

– Ja, skulle vi märka att det behövs är det nog inga problem att ordna.

Enda säkerhetsmässiga skillnaden mellan AIK-matcher och landskamper blir en vajer som höjer räcket något.

– Vi kommer att sätta upp en stålvajer cirka två decimeter över det naturliga räcket som finns som gör att det inte bara går att hoppa bock in på arenan. Det gör vi framför allt för att våra publikvärdar ska hinna reagera om någon försöker ta sig över. Ingen vill ju ha tre meter höga staket och plexiglas framför klacken.

”Vi vill ha en öppen och trivsam arena och jobba tillsammans med supportrarna”, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch.

Fakta

Derbyt kräver 500 värdar och vakter

Cirka 500 publikvärdar och ordningsvakter tog hand om de cirka 50 000 åskådarna vid landskampen Sverige-Irland i fredags.

AIK räknar med att ha 300 publikvärdar och ordningsvakter till de cirka 35 000 åskådarna i hemmapremiären mot Syrianska den 7 april.

Derbyt mot Djurgården tar max 45 000 åskådare och kräver lika många publikvärdar som en fullsatt landskamp.

Källa: Henrik Koch, AIK