Nu flyger barnen fritt i silon

De första barngrupperna har intagit vindtunneln i Bromma. Här flyger Agnes Grahm övervakad av instruktören Marcus Kassel.
De första barngrupperna har intagit vindtunneln i Bromma. Här flyger Agnes Grahm övervakad av instruktören Marcus Kassel.
Nina Velasco har startat en klubb för inomhusflygning i vindtunneln i Bromma och brinner för att fler ska upptäcka sporten.
Nina Velasco har startat en klubb för inomhusflygning i vindtunneln i Bromma och brinner för att fler ska upptäcka sporten.
I våras öppnade Sveriges första vindtunnel i en silo i Bromma. Nu har en klubb i inomhusflygning startat och de första barngrupperna flyger runt.

– Det är jättekul - och läskigt, säger Miranda Gunnelöf, 10.

Danny Saucedo har gjort det, liksom Peter ”Foppa” Forsberg och Markoolio.

Svävat fritt i Sveriges första vindtunnel som öppnade i Bromma i våras alltså.

Nu har även barnen dragit i den gamla silon som en gång var ett ölbryggeri. En förening inom bodyflight, alltså fallskärmshoppning inomhus i en vindtunnel, har startat, och de första barngrupperna är igång.

– Detta är så galet roligt. Vi vill att flera ska få upp ögonen för vår sport, säger en av initiativtagarna Nina Velasco.

Indoor Skydivning Stockholm som klubben heter har startat med två grupper. Barnen är mellan 6 och 16 år och har en sak gemensamt. De flesta är barn till fallskärmshoppare.

Det vrålar om de fyra jättefläktarna när luftmassorna far igenom vindtunneln i 200 kilometer i timmen. Innanför det skottsäkra glaset försöker 16-årige Sebastian Wiklund sig på att sväva på rygg med hjälp av instruktören Marcus Kassel.

– Det är jätteroligt att flyga. När jag först började var jag rädd, för att jag är extremt höjdrädd. Nu vill jag flyga jätteofta, säger Sebastian.

Allting handlar om symmetri menar Nina Velasco.

– Om man är lite sned så märks det direkt i tunneln och man flyger iväg i oönskad riktning, säger hon.

Miranda Gunnelöf, 10, nickar.

– Man ska vara lugn och slappna av. Det är jättekul, men lite läskigt, säger hon.

Det är roligare än en sport, tycker lillebror Rasmus, 8.

– Roligare än ett lekland, säger han.

Pappa Björn Gunnelöf jobbar med marknadsfrågor på företaget Bodyflight som driver vindtunneln och har själv hoppat fallskärm i elva år.

Miranda och Rasmus fick testa lufttunneln en gång, sedan var de fast.

– Jag får aldrig så mycket gåshus på armarna som när barn flyger. De är som oskrivna kort och lär sig så otroligt fort, säger Björn Gunnelöf.

Efter lite debriefing och Mariekex är det dags för flygomgång nummer två och nya neongulrosa öronproppar som ser ut skumgodisar petas in i sex par öron igen.

Nästa termin hoppas klubben kunna utvidga verksamheten och även plocka in vuxna.

Nina Velasco, som är utbildad personlig tränare, tänker sig tidiga morgongrupper i kombination med yoga. Vindar på 150-200 kilometer i timmen kickar igång positiva saker i kroppen.

– Att flyga ger massor med adrenalin och må bra-hormoner, säger hon.

Fakta

Grupper för vuxna på gång

En nystartad klubb har startat barngrupper i fallskärmshoppning inomhus i vindtunneln på Bodyflight i Bromma.

Just nu är två grupper igång på onsdagar: Fler grupper för såväl barn som vuxna planeras till hösten.

Barnen betalar 5 995 kronor för en termin, då ingår fysträning och flygning.

Bodyflight håller till i Pripps gamla bryggeri i Bromma.