Nu har Åke slipat sin sista skridsko

Åke Kärrman slutar som materialare i Botkyrka Hockey efter 30 år. ”Tungt. Hockey har varit mitt liv”, säger 74-åringen.
Åke Kärrman slutar som materialare i Botkyrka Hockey efter 30 år. ”Tungt. Hockey har varit mitt liv”, säger 74-åringen.
Han har tvättat sin sista matchtröja. Slipat sin sista skridsko. Skällt ut sin sista domare. Efter 30 år som materialare lägger Mr Botkyrka Hockey av.

– Det känns vemodigt, säger Åke Kärrman.

Damasker och underställ i plastbackar, hjälmar på numrerade hyllor, tröjor och skridskor på krokar. Golvet rensat från prylar.

– Det är felfritt rakt igenom, säger a-lagsspelaren Oscar Björkander som stretchar på golvet.

Vi befinner oss i IFK Tumba Hockeys omklädningsrum i Ishuset. I 30 år har detta varit materialaren Åke Kärrmans andra hem. Nu har 74-åringen lämnat in sin avskedsansökan.

– Det känns vemodigt. Jag har hållit på med hockey sedan -63 då jag startade Grödinge Hockey, och varit materialare i 30 år. Men jag har alltid sagt att jag ska sluta efter 50 år, säger Åke.

Han pekar på Oscar och ler.

– Vad ni än gör, bli aldrig osams med en materialare. Tycker jag att han är en bondjävel och tjafsar och bråkar, då skulle jag göra så här med hans skridskor.

Åke lyfter dem av kroken och vänder spetsarna inåt, en signal från spelaren till materialaren om att skridskorna inte behöver åtgärdas.

– Jag skulle inte slipa dem.

Mannen som blivit själva symbolen för ishockeyn i Botkyrka är själva navet som IFK Tumbas a-lag snurrar kring.

– Så här fint är det inte många föreningar som har, det är elitserieklass fast i mindre volym. Jag vet inte hur mycket tid jag lagt ner. Efter säsongen håller jag på i 1,5–2 månader, bygger om, fixar och köper nytt.

Vi vandrar förbi konståkarna på isen och upp till kaféet där dottern Agneta arbetar.

– Jag har gått här nere som en jävla gud sedan -97 då de invigde hallen. Det känns oerhört tungt att sluta. Jag kan komma mitt i natten om jag vill. Vilken materialare får huvudnycklar till hela anläggningen?

Mest kommer han att sakna gnabbet med killarna.

– Jag får gapa på dem, be dem dra om det inte passar. Det är det som gör att jag håller mig fräsch.

Största ögonblicket i karriären var för tolv år sedan när Botkyrka var en sekund från Allsvenskan, Ö-vik gick upp och Åke skällde på domaren.

– Jag har fått en del matchstraff genom åren. En gång var det en domare som gjorde illa sig och behövde läkarhjälp. ”Vi har ingen hjärnkirurg”, sa jag. Det var inte meningen att domaren skulle höra det, men det gjorde han ju – och vart vansinnig.

Hur ska du fylla tomrummet efter hockeyn?

– Jag får väl klippa gräsmattan. Det blir svårt, jag kommer nog att spåra ur någon gång, åka ner och dammsuga och se till att allt är ok.

Varför inte fortsätta?

– Jag vill inte jobba under Tumbas flagg, de har dödat Botkyrka Hockey. De lovade att klubben skulle få dubbelnamn, men det är bara rött nu. Här står jag med 25 hjälmar och en massa annan utrustning som jag fixat.

Fakta

Firade guldbröllopet på läktaren

Namn: Åke Kärrman.

Ålder: 74 år.

Bor: Uttran.

Familj: Fru Yvonne, barnen Agneta och Kent.

Förebild: Anders ”Spindeln” Kellerstam, Södertälje Hockey.

Aktuell: Gjorde sin sista dag som materialare i IFK Tumba Hockey i söndags.

Kuriosa: Har sett 13 ishockey-VM utomlands, firade guldbröllopsdag med att se New York Islanders–New York Rangers.