Nu hoppas han på att få folkets pris

Petter Menning, tidigare Öström, på paddelmaskinen hemma i Vaxholm. Under året har han vunnit både EM och VM – en bragd som nu hyllas med en nominering till det prestigefulla Jerringpriset. Nu är siktet inställt på OS-pallen.foto: åsa sommarström
Petter Menning, tidigare Öström, på paddelmaskinen hemma i Vaxholm. Under året har han vunnit både EM och VM – en bragd som nu hyllas med en nominering till det prestigefulla Jerringpriset. Nu är siktet inställt på OS-pallen.foto: åsa sommarström
Världs- och Europamästaren Petter Menning är en av 14 nominerade till Jerringpriset.

Han ser sig inte som kändis ens i Vaxholm, men har erbjudits att gå före i kön och gratulerats av gamla lärare.

Petter Menning, tidigare Öström, var strålande glad när han togs emot som hjälte vid hemkomsten från VM i Duisburg den 2 september. Bilderna och intrycken kom tillbaka när en representant från Jerringpriset ringde och berättade att Vaxholmskanotisten var bland de 14 nominerade.

– Jag kände lycka och stolthet. Gulden var mål jag uppnått, att i efterhand få dem uppmärksammade på detta sätt är speciellt. Jerringprisomröstningen är något jag följt genom åren. Att nu vara nominerad är förstås hedrande och spännande.

VM-guldet gjorde honom lite igenkänd i Vaxholm, nomineringen har bidragit ytterligare. Bland annat har han erbjudits att gå före i kön.

– Jag var och handlade och en person i kön sa: ”Klart att en världsmästare ska gå före”. Jag var stressad och tyckte att det var kul.

På sociala medier har han gratulerats av nära och vänner från barn- och ungdomsåren, och även lärare från grundskolan.

– Roligt så klart, man blir glad.

Han har röstat på sig själv några gånger och hoppas att andra gör det. Han är tacksam över uppmärksamheten – SVT var förra veckan ute med ett reportageteam och han presenteras på både kommunens och Stockholms universitets hemsidor.

– Det är nog ovanligt att universitetet har Jerringpriskandidater. Rektorn tyckte att det var bra att lyfta fram mig. Jag har haft mycket hjälp av skolan under mina studieår, fått möjlighet att styra schemat efter träningar och tävlingar.

Några fördelar i omröstningen?

– Jag är den enda som vunnit EM och VM samma säsong, dessutom på en OS-distans. Sedan är jag väl ett OS-hopp inför Rio.

På torsdag kommer sex av de 14 kandidaterna att falla ifrån. Petter Manning hoppas vara en av åtta som kvarstår fram till Idrottsgalan den 13 januari.

– Många har gjort bra insatser, jag tycker även att min är bra. Jag är historisk inom svensk kanot – den förste guldmedaljören på 200 meter. Och dessutom är jag en trevlig kille, haha.

Petter tänker bli nästa guldmedaljör också. Vintern är säsongens tuffaste träningsperiod och vissa dagar får han in fyra pass. Som först i världen har han och klubben fått tillgång till en paddelmaskin som han gillar.

– När det är stilla och ingen is paddlar vi fortfarande i fjärden. Men paddelmaskinen är mycket intressant, bra och ska göra mig snabbare och starkare.

Vad är ditt mål nu?

– OS i Rio är det stora målet, men det finns många mästerskap innan dess, säger Petter Menning.

Fakta

Vann både EM och VM i år

Namn: Petter Menning.

Ålder: 27 år.

Bor: Vaxholm.

Klubb: Vaxholms KS.

Meriter 2013: EM-guld i juni och VM-guld i september.

Aktuell: Kandidat till Jerring­priset. Konkurrenter är bland annat Abeba Aregawi (friidrott), Caroline Hedwall (golf), Innebandylandslaget herrar, Li Fen (bordtennis), Sarah Sjöström (simning) och Zlatan Ibrahimovic (fotboll).