Nu inleds säsongen för Patrik Widegren

Pontus Widegren har jobbat med att spela rakare under vinterns träningsperiod. Nu drar säsongen igång på riktigt i och med tre tävlingar på lika många veckor.
Pontus Widegren har jobbat med att spela rakare under vinterns träningsperiod. Nu drar säsongen igång på riktigt i och med tre tävlingar på lika många veckor.
Efter tre träningsveckor i Los Angeles och Florida inleder Pontus Widegren i dag golfåret i Spanien.

Rankad som en av fem Challenge Tour-talanger har han ögonen på sig.

I fredags vände Stockholm GK-spelaren Pontus Widegren hem från en träningsperiod i USA. Han mellanlandade i Danderyd för ett att tvätta och packa om och spelar med start i dag en tävling i Spanien, i Catalunya Resort nordöst om Barcelona.

Det kan ses som en smygstart över tre dagar. Omgående följer årspremiären på hans ordinarie Challenge Tour på Madeira. Och faller bitarna på plats kommer han sedan med i Europatourtävlingen i Marocko.

Normalt räcker hans ranking- poäng för att spela i Marocko, men dyker ovanligt många ordinarie Europa tourspelare upp hänger han löst.

En permanent plats på Europatouren är 24-åringens mål. Om ­redaktionen på europeantour.com har koll på läget kan steget tas under 2015. Sajten har pekat ut fem spelare på underliggande Challenge Tour som publiken ska hålla ett öga på. Pontus Widegren är en. Hans stabilitet under första spelåret imponerade på dem.

– Överraskad är jag inte, men det var kul. Mycket är nog baserat på förra årets resultat och då hade jag ett gäng bra tävlingar. Det roligaste med att bli nämnd är att jag känner att jag utvecklas som proffs och är närmare mina mål nu än under mina första tävlingar på touren under 2013, ­säger Pontus Widegren.

Förr har han kunnat smyga i vassen, att nu vara påpassad ser han positivt på.

– En ny utmaning, som jag ser fram emot, säger han.

Fler tror på Pontus Widegren. Han har fått 50 000 kronor i stipendium från svenska PGA (professional golfers association) och dessutom en klädsponsor.

– Det betyder otroligt mycket! Jag är väldigt glad att svenska PGA och Oscar Jacobson tror på mig för framtiden. Stödet gör det lättare för mig att gå fullt ut i min satsning och göra allt som krävs för att nå till golfens högsta nivå. Jag stärks mycket av stödet jag har runt omkring mig.

Formen har han svårt att bedöma. Normalt ser han sig som farlig när han fått vila och förbereda sig. Framför allt är han hungrig att komma ut och lira.

– Det är alltid lurigt när man inte spelat på ett tag, konstaterar han. Överlag känns spelet bra. Jag är riktigt spelsugen och ser fram emot att känna nerverna igen.

Avvägningen mellan att spela bra på Challenge Tour och att jaga enstaka starter på Europatouren har Pontus en sund syn på. Han ska ha fullt fokus på sin egen tour.

– Jag har större lust att spela till mig en ordinarie plats på ET än att åka runt och chansa på att i år komma med i enstaka ET-tävlingar.

Han räknar med ett fåtal ET-tävlingar, med hopp om att bli inbjuden till svenska stortävlingen Nordea Masters som i år spelas i Malmö den 4–7 juni.

Fakta

3 nycklar till framgång:

1. Har jobbat mycket med att bli vassare från tee. Vill placera sig rakare, utan att tappa längd, vilket kan ge möjligheter till lägre scorer.

2. Prestera som bäst i de största ­tävlingarna.

3. Optimerade förberedelser och ett smart spelschema.