ANNONS

Nu kan alla träna som BP

Fotbollsfabriken i Grimsta har producerat stjärnor som Albin Ekdal och John Guidetti och fostrat 50 allsvenska spelare. Nu tänker BP sälja sin spetsutbildning till andra klubbar. Via nätet.
ANNONS

Ola Larsson spelade allsvenskt i Trelleborg när höften hoppade ur led och han blev idrottsinvalid. Han återvände till moderklubben Brommapojkarna 2002 som tränare och tänkte ”nu ska jag lära ungarna att spela fotboll”.

Redan första träningen märkte han att fotbollen hade utvecklats. De övningar BP:s 11-åringar gjorde, var för avancerade för spelarna i Trelleborg.

– Jag började fundera, tänk om jag hade fått träna så här när jag var liten, hur bra hade inte jag blivit, säger Ola Larsson.

Tolv år har gått. Nu är han akademichef, basar över BP:s spetslag och har sedan återkomsten arbetat med att dokumentera all träning som bedrivs i akademin.

Individuell träning med en mot en som utgångspunkt är ledstjärnan i Fotbollsfabriken som producerat 50 allsvenska spelare och utlandsproffs som Albin Ekdal och John Guidetti.

I år har 16 av 24 i Brommapojkarnas A-trupp även spelat ungdomsfotboll i BP.

– Jag vågar säga att det vi gör är unikt. Ingen annan svensk klubb har fostrat så många spelare på högsta nivå i Sverige, säger Ola Larsson.

Han är just hemkommen från FC Barcelonas träningsakademi La Masia där han var med en 9-årig BP-talang.

– Jag blev imponerad första dagen, sen började jag känna. ”Vad fasen håller de på med?” Killarna var 8-12 år och de skulle hela tiden spela efter ett system, säger Ola Larsson.

ANNONS

I BP är det precis tvärtom. Fotboll är en individuell idrott under knatteåren, först vid 14-15 kopplar man in taktiken.

– Min kille som är den bästa individuella spelaren vi har haft en mot en skulle bli kvävd på en vecka i Barcelona.

Men Leo Messi är väl fostrad i Barcelona?

– Jo, men han kom dit först när han var 13. Jag menar att de är helt fel ute i de unga åldrarna. De börjar med taktik när spelarna är åtta och bygger gruppmentalitet, sen rekryterar de spelare som kan bryta mönstret. Vi bygger spetsspelarna från början och sätter in dem i en taktik senare.

BP har format sina talanger enligt konceptet i 20 år och fått fram en rad spetsspelare.

Nu vill Fotbollsfabriken lyfta andra klubbar och tänker sälja sin spetsutbildning på nätet.

– Vi vill hjälpa bredden att bli bättre. Föräldrar ska kunna hålla i en åldersadekvat träning baserad på erfarenheten från en klubb som är duktig på talangutveckling, säger Ola Larsson.

Talang är enligt honom ointressant, fotbollsspelare skapas – på träningsplanen.

Albin Ekdal gick från BP till Juventus som 18-åring och spelar idag i serie A-klubben Cagliari.

– Självklart har BP:s sätt att skola och träna mig som liten kille bidragit mycket till den spelare jag är idag. BP:s sätt är jättebra och ett föredöme för andra svenska klubbar. Svenska spelare har ofta sämre teknik än sydeuropéer, och därför bör man träna extra mycket på just det, säger Albin Ekdal.

Vi vill hjälpa bredden att bli bättre.Ola Larsson, akademichef BP

Fakta

Säljer metoden

BP är bäst i Sverige på att utveckla fotbollstalanger.

Nu vill klubben dela med sig av sina kunskaper och har utvecklat en nätbaserad spelarutbildning för 8-15-åringar som man säljer till andra klubbar.

För varje ålder specificeras hur man ska träna, vilka övningar och finter som bör läras in i bild, text och film.

Kostnaden är 250 kronor per användare och köps på klubbnivå.

ANNONS