Nu kör Rebecca sista tävlingen

”Beslutet har vuxit fram i höst”, säger Rebecca Ejdervik.
”Beslutet har vuxit fram i höst”, säger Rebecca Ejdervik.
Helgens kortbane-SM blir Rebecca Ejderviks sista. Efter tio år på svensk och internationell elitnivå tacka hon för sig vid EM i december.

– Jag var äldst på SM senast, det är dags nu.

Under fem studie- och arbetsår i USA har Täby- och landslagssimmaren Rebecca Ejdervik haft svårt att hinna med att simma både kortbane-SM och kortbane-EM. Hon har fått prioritera trots att 25-metersbassängen passat henne bäst.

Hon flyttade hem i somras, fick jobb i Stockholm, hittade lägenhet i stan och tog sikte mot SM i Göteborg och EM i Danmark.

Hon sökte även sportslig utmaning och fick den med ny tränare – förra landslagskompisen och världssimmaren Stefan Nystrand. Hon tävlar alltjämt för Täby. Ett kort tag till, i alla fall.

– Det är inte officiellt än, men jag slutar efter EM. Beslutet har vuxit fram i höst. Jag var äldst i SM senast, det är dags nu.

Hon fick ny motivation av Nystrand träningsupplägg. Trots att han var frisimmare har han förmått Rebecca att träna bröstsim annorlunda – intensivt under kort tid.

– Jag har lärt honom bröstsim, han mig nytt om sprintträning. Grymt, det är aldrig för sent att lära sig nytt. I USA handlade det mest om mängd, med Stefan har jag fått kvalitet.

Ändå blir det bara en månads ytterligare samarbete.

– Jag var väldigt klar med USA. Nu när jag tagit steget in i ett vanligt liv, med jobb och så vidare, har även känslan av att sluta varit ny.

Svårt?

– Ja. Tack vare simningen har jag upplevt mycket. Studier i USA, resor, tävlingar, vänner. Samtidigt är det fantastiskt att ha nya ambitioner.

Hon har svenska rekordet på 50 meter i 25-metersbassäng, runt 15 individuella SM-guld, två EM-medaljer i lagkapp 4×50 meter och simmat VM-finaler. Inget OS dock.

– Det är så klart tråkigt, men är som det är. Jag har försökt utan att vara tillräckligt bra.

Tränarambitioner har Rebecca inga för stunden. Den eventuella saknaden, ”klorabstinensen”, tror hon sig kunna bota med avtrappning.

– Jag får ta mig till simhallar och plaska.

Målsättning i SM?

– Egna medaljer och med Täby. Jag är förhandsnominerad på 50 meter i EM och vill gärna kvala in till 100 bröstsim, det skulle vara ett bra sätt att sluta på.

Efter EM i december kliver Rebecca Ejdervik upp ur tävlingsbassängen för gott.

Fakta

Har det svenska rekordet på 50 m

Namn: Rebecca Ejdervik.

Ålder: 26 år.

Bor: Tillfälligt på Kungsholmen.

Yrke: Jobbar på dataföretaget Digital Inn.

Klubb: Täby sim.

Merit: Har svenska rekordet på 50 m bröstsim, kort bana – 29,95.

Aktuell: Gör sina två sista mästerskap med helgens SM i Göteborg och EM i Herning den 12–15 december.