ANNONS

Nu sätter Reichard simningen främst

Maja Reichard åker till Paralympics i London som storfavorit och ska tävla inför 17 000 åskådare.
Maja Reichard åker till Paralympics i London som storfavorit och ska tävla inför 17 000 åskådare.
När Maja Reichard började med simning som 11-åring hade hon ett krav: hon ville inte tävla.

Nu förbereder hon sig för den största tävlingen av alla.
ANNONS

Maja Reichards hår är fortfarande fuktigt när vi träffar henne i Nacka simhall. Hon kommer direkt från Eriksdalsbadet där hon kört ett hårt träningspass med Spårvägens elitgrupp.

– Jag har tränat med dem sedan i våras. Det är jättebra sparring och ett bra sätt att få intryck av andra simmare, säger Maja Reichard.

Hon rör sig vant längs bassängkanten. En diskret hand på badstegen för att orientera sig är det enda som vittnar om att Maja Reichard är synskadad. Här i simhallen i Nacka har hon tillbringat många timmar sedan hon som 11-åring började simma. Då hade hon ett enda krav, att få slippa tävla.

– Jag stod väl fast vid det i något år eller så. Sedan gjorde jag min första tävling, säger hon.

Förra året avslutades på bästa tänkbara sätt för Maja Reichard. I början av december slog hon sitt eget världsrekord på 100 meter bröstsim.

Bara en dryg vecka senare kom ett kvitto på framgången när hon som en av de första togs ut i truppen till Paralympics.

– Det känns jätteskönt. Det hade varit ett orosmoment att inte veta. Nu kan jag lägga upp träningen för att kunna topprestera i London.

Maja Reichard tävlar i klassen för dem som har sämst syn. Svarta simglasögon är obligatoriskt för att det ska vara rättvist. Inför vändningarna får de tävlande en dutt med en pinne för att veta när det är dags.

– Som synskadad simmare är det svårt att lägga 100 procent fokus på prestationen. Det finns mycket annat runt omkring som tar energi. Jag lägger till exempel lite för mycket energi på att inte simma in i linan.

ANNONS

En annan simmare som finns med i truppen till Paralympics är trefaldiga guldmedaljören Anders Olsson.

– Han har kommit med många bra råd. Framför allt att jag måste koppla bort allting runt omkring och bara totalfokusera på mig själv. Jag brukar alltid dela rum under mästerskap, men kanske borde jag försöka få ett eget, säger Reichard.

Anders Olsson säger att han försöker förbereda Maja Reichard på vad som väntar genom att berätta det som ingen berättade för honom inför debuten i Paralympics i Aten 2004.

– För mig blev det en chock. Paralympics är inte som EM, inte som VM. Det finns absolut inget att jämföra med, säger han.

17 000 människor kommer att följa simtävlingarna från läktarna.

– Det är otroligt krävande psykiskt. Maja åker dessutom dit som favorit och inte som någon nykomling, säger Anders Olsson.

För att kunna förbereda sig inför Paralympics på bästa sätt läser Maja Reichard numera sin civilingenjörsutbildning på KTH på halvfart. Efter nyår har hon tentat av det som hon inte hann med under hösten. Någon tvekan om hur prioriteringen ser ut finns inte.

– Skolan får komma i andra hand nu. Det är simningen som går först, säger Maja Reichard.

Fakta

Tränar med Spårvägens elitgrupp

Namn: Maja Reichard.

Ålder: 20 år.

Bor: Skogalund, Nacka.

Familj: Mamma, pappa, bror.

Studerar: Till civilingenjör på KTH, inriktning energi och miljö.

Klubb: Nacka HI, tränar även med Spårvägens elitgrupp.

Främsta merit: VM-guld på 100 meter bröstsim 2010. Tog EM-guld och slog världsrekord på 100 meter bröstsim i höstas.

Övrigt: Tilldelades nyligen Radiosportens pris för ”Årets talang”.