Nu ska Carin ta SM-guld

Carin Strömberg lär bli kvar som lagkapten i Skuru även nästa säsong. Sedan hägrar spel i den danska ligan.
Carin Strömberg lär bli kvar som lagkapten i Skuru även nästa säsong. Sedan hägrar spel i den danska ligan.
Senast 2005 tog Skurus damer SM-guld i ett fullsatt Globen.
Senast 2005 tog Skurus damer SM-guld i ett fullsatt Globen.
Skurus Carin Strömberg är elitseriens mest effektiva handbollsspelare. Nu vill hon byta fjolårets silver mot ett SM-guld.

– Nu när vi är i final är så klart målet att vinna.

För andra året i rad har Carin Strömberg tagit Skuru till SM-­final i handboll. I fjol blev det storstryk mot Sävehof: 20–38.

– Det var ju en riktig plattmatch. Hur vi än presterar i år så kommer det att kännas bättre. Vi hade kanske inte rätt taktisk förberedelse och det är något vi kan ta med oss, säger Carin Strömberg.

Vad gick fel?

– Vi hade någon bild av att vi kunde stå nere i försvaret och låta dem skjuta. Efter matchen insåg vi att vi kanske skulle ha satsat på någon annan taktik.

Hon tycker att Skuru har utvecklats sedan dess.

– Vårt spel är mer ombytligt, vi kan variera försvarsspelet med att spela 6–0 och mer utgrupperat och i anfallsspelet är vi mer rörliga. Vi kan byta riktningar i både försvar och anfall.

Även hon har utvecklats. I år har hon varit elitseriens mest effektiva spelare, MEP. En sammanvägning av bland annat gjorda mål och assist men också missade passningar och utvisningar.

– Jättekul. Jag har producerat fler mål framförallt för att jag har satt fler av mina chanser, jag har inte tagit så många felbeslut.

Hon är jättenöjd med säsongen som har varit hennes första som lagkapten.

– Jag har fått mer ansvar och jag tycker att jag har tagit det. Jag har utvecklat mitt anfallsspel och använt min fysiska styrka mer.

Tack vare att hon har gör fler mål har hon även kunna vara effektivare i sitt passningsspel.

– Motståndarna har fokuserat lite mer på mig, då har jag också fått större möjligheter att släppa in bollar till mittsex. Helheten har gjort att jag har blivit bättre.

Målet i finalen är självklart.

– Vi har ju redan vunnit själva silvermedaljen, nu ska vi ta guldet också. Jag tror absolut att det är ett rimligt mål.

Hon tror att laget kan dra fördel av fjolårets erfarenheter.

– Vi har stor nytta av att vi har varit med i lite större sammanhang tidigare och känt på lite nervositet. Det har stor betydelse.

Hennes framgångar under säsongen väcker också hoppet om en landslagsplats. I sommar möter Sverige Kroatien i ett dubbelmöte i VM-kvalets play off. Först i Koprivnica den 7 juni och sedan på Hovet den 14 juni.

– Det är klart att jag hoppas på att bli uttagen när jag har presterat en bra säsong. Samtidigt är det ju hård konkurrens om platserna på mittnio – Bella Guldén och Johanna Alm spelar ju också där ibland – så det är ingenting jag räknar med. Blir jag uttagen tar jag det som en bonus.

Oavsett hur det går i SM-finalen eller i eventuella landslagsäventyr kommer Carin att fortsätta spela i Skuru även nästa säsong.

– Jag har fått erbjudanden från fyra, fem danska klubbar och någon svensk klubb. Men jag har fått ett stort ansvar i Skuru som lagkapten och jag tror att det kan göra mig gott. Det passar bra med familj och pojkvän att vara ett år till i Stockholm innan jag blir proffs. Mitt mål är så småningom att spela i den danska ligan.

Fakta

Virkar överkast på matcherna

Namn: Carin Strömberg.

Ålder: 21 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Mamma Ingrid, pappa Poa, bröderna Petter och Måns, pojkvännen Alexander Morsten (spelar i Hammarby i elitserien) samt border­terrierna Stilton och Rut.

Studerar: Historia vid Stockholms universitet.

Det kanske du inte visste om Carin: ”Jag virkar mormorsrutor på alla bortamatcher, det ska bli ett överkast när det är klart. Jag har gjort omkring 100 rutor men det behövs kanske 300.”

Aktuell: Elitseriens mest effektiva spelare, MEP (Most ­Efficient Player). Spelar SM-final med Skuru i Scandinavium i Göteborg den 24 maj.

Fakta

Tre SM-guld ­under 2000-talet

Årets SM-final i handboll i Scandinavium i Göteborg den 24 maj är andra raka för Skurus damer. Förra året blev det förlust mot Sävehof med 20–38.

Skurus damer har tidigare vunnit tre SM-guld: år 2001, 2004 och 2005.

Laget ligger därmed på sjätte plats i maratontabellen.

Framför sig i tabellen har klubben Kvinnlig IK sport, 14 SM-guld, Stockholmspolisens IF, 12, IK Sävehof, 10, Sävsjö HK, 6, och IK Bolton, 5.