Nu ska Chamoun ta AIK ur jojo-trenden

”Vi behöver nog förnya lite med värvningar”, säger AIK:s Daniella Chamoun, som inte tvivlar på sin egen potential i allsvenskan. foto: Anna Z Ek
”Vi behöver nog förnya lite med värvningar”, säger AIK:s Daniella Chamoun, som inte tvivlar på sin egen potential i allsvenskan. foto: Anna Z Ek
För fjärde gången på 2000-talet är AIK tillbaka i damallsvenskan. Nu ska laget etablera sig på allvar.

– Det har varit som en hiss, säger Daniella ­Chamoun.

När Daniella Chamoun smällde in ett hattrick i AIK:s 6–1-kross mot Sundsvalls DFF förra helgen blev det klart – Solnalaget spelar i damallsvenskan 2014. Till skillnad från rivalen Djurgården lyckades man ta sig samman efter ­förra årets degradering och direkt ­studsa tillbaka till damfotbollens finrum.

– Jag tror vi överraskade väldigt många, men jag visste att vi hade kapaciteten. Sedan krävdes det väldigt hårt arbete hela året. Vi fick ingenting gratis, säger ­Daniella Chamoun.

Att hon dessutom fick bjuda på målshow i säsongens sista match hemma på Skytteholms IP gjorde inte direkt uppflyttningen mindre njutbar.

– Det var jävligt skönt. Det var väl mitt första hattrick jag gjort sedan norrettan 2011. Skönt att sätta dit tre mål sista hemmamatchen så vi fick avsluta på ett fint sätt, säger hon.

24-åringen är med sina tolv mål AIK:s bästa målskytt och trea i den totala skytteligan. Med kontinuerlig speltid och många mål och assist har årets säsong varit klart mer lyckad än fjolårets. Då blev det bara fyra matcher på slutet av damallsvenskan efter att hon varit korsbandsskadad dessförinnan.

– Det här har känts som en omstart för mig. Jag har kunnat börja om på nytt, komma i gång, visa vad jag går för och göra en hyfsad­ säsong. Överlag är jag väldigt nöjd. Sedan är jag också väldigt nöjd med att vi har gått upp och att jag har varit delaktig så mycket.

Hon tvivlar inte på sin egen potential och även om nivån kommer att vara högre i damallsvenskan räknar hon med att kunna leverera även där.

– När jag är i bra form så tror jag att jag är svår att stoppa. Jag har haft några säsonger i allsvenskan då jag varit i bra form men tyvärr skadat mig. Innan det har jag gjort många poäng så jag vet att jag har kapacitet att bli ännu bättre än i dag.

Och det lär behövas om AIK ska lyckas etablera sig i den högsta serien. Historiken visar att laget har en tendens att gå upp i allsvenskan bara för att sedan åka ur igen.

Nästa år ska den trenden brytas.

– Det är såklart inte kul att åka upp och ner. Det har varit som en hiss att man trycks upp och sen ner. Så det är väl inget man vill vara med om.

Hur ska ni få stopp på jojo-effekten?

– Vi behöver nog förnya lite med värvningar för att det ska kännas mer stabilt. I damallsvenskan ­möter man världens bästa spelare. Alla är väldigt duktiga. Med tanke på vår låga snittålder tror jag att vi behöver lite mer erfarenhet. Får vi ihop laget så tror jag att vi kan hålla oss kvar. Vi ska tillhöra allsvenskan.

Fakta

Klara för fjärde gången sedan 2005

2005 åker AIK som nykomlingar ur allsvenskan.

Man tar sig tillbaka direkt och är åter ett allsvenskt lag 2007.

2008 tar laget sin bästa placering någonsin och kommer fyra i damallsvenskan.

AIK håller sig kvar till 2010 då man kommer sist och åker ur.

2011 tar man sig tillbaka igen, men kommer sist och åker ur allsvenskan 2012.

Vinner elitettan 2013 och är åter tillbaka i damallsvenskan.