ANNONS

Nu ska Nanne lära Bajen ha tålamod

Med Nanne Bergstrand vid rodret har Hammarby vunnit tre av sex träningsmatcher, och förlorat en. Här följer han mötet med allsvenska Åtvidabergs FF (grönvit 3–0-seger) på Kanalplan.
Med Nanne Bergstrand vid rodret har Hammarby vunnit tre av sex träningsmatcher, och förlorat en. Här följer han mötet med allsvenska Åtvidabergs FF (grönvit 3–0-seger) på Kanalplan.
Han vet hur man besegrar dem. Nu ska han vinna med dem. På försäsongen har det gått bra. Men i kväll är det dags för Nanne Bergstrands första tävlingsmatch som Hammarbytränare.
ANNONS

Att Hammarby, efter åtta olika huvudtränare på fem säsonger, ville ha Nanne Bergstrand fick knappast någon att höja på ögonbrynen.

Men att den rutinerade och meriterade 57-åringen valde den i flera år ständigt underpresterande storklubben förvånade fler.

– Jag behövde en ny utmaning. Hammarby är en förening med stor potential, en förening som borde vara i högsta serien. Samtidigt har man varit i Superettan i fyra år nu, så man är en Superettanklubb. Det gäller att acceptera det, säger Nanne Bergstrand.

Sedan han presenterades som ny Hammarbytränare i början av november har han hela tiden noga poängterat att han arbetar långsiktigt och att målet är att bygga ett lag och en fotboll som håller i allsvenskan – den dagen man tar klivet upp.

– Hammarby har jagat efter att gå upp kvickt. Den vägen har inte funkat. Jag gillar att bygga upp och att utveckla.

Men den yttre pressen är hårdare i storstaden och Hammarby än i Kalmar, där Nanne Bergstrand har arbetat de senaste tolv säsongerna. Han verkar inte alltför orolig utan drar upp ett av sina många citat eller visdomsord ur bakfickan.

– Det viktiga är inte hur du har det utan hur du tar det. Och man kan inte tänka för mycket på problem som kan uppstå. Då uppstår de.

Fansens tålamod är nog ändå hyfsat stort då den vithårige smålänningen har ett rejält förtroendekapital från start. Han pratar själv om en framtidstro i och kring klubben. Att den till stora delar kom med honom själv kan han ju inte veta.

Under sina år som tränare har Nanne Bergstrand fått upp ögonen allt mer för psykologi. Hammarby har nu en mental coach som jobbar med spelarna individuellt medan Nanne själv tar hand om grupp-psykologin. Med den lyckades han utmärkt i Kalmar då han odlade en tro på att lilla Kalmar kunde hota etablissemanget och storklubbarna.

ANNONS

– Det fanns en väldig kraft i det, men just den saken kan jag ju inte ta med hit. Man ska ta med sig sin erfarenhet, den som gör att man vågar lita på sin magkänsla, men man måste kombinera den med nyfikenhet.

Uppenbarligen är fansens nyfikenhet på Nanne stor. Hundratals kom i torsdags till arrangemanget ”Nannes fotbollsskola” där han berättade om sin syn på fotboll och hur han vill att Hammarby ska spela.

I korta drag handlar det om formationen 4-2-3-1, om att vara spelförande och att driva upp tempot, och att ha en strategi för att vinna tillbaka bollen högt och snabbt om man tappar den.

En hel del av Nannes manual har redan gått in hos spelarna, åtminstone att döma av de sex träningsmatcher man hunnit genomföra hittills.

I kväll, tisdag, är det dags för det verkliga elddopet – första tävlingsmatchen, Ängelholms FF i svenska cupen hemma på Tele2 Arena. Något uttalat resultatmål vill dock Nanne inte ta i sin mun, varken vad gäller cupen eller Superettan.

– Jag jobbar inte så. Nu handlar det om att skapa en fotboll som är hållbar, att bygga något hållbart.

Fakta

Tog Kalmar FF till SM-guld 2008

Namn: Nanne Bergstrand.

Ålder: 57 år.

Bor: Årsta.

Familj: Fru och tre barn.

Tränarmeriter: Tog Helsingborgs IF till gruppspel i Champions League 2000. Vann med Kalmar FF SM-guld 2008.

Aktuell: Ny huvudtränare i Hammarby IF.

ANNONS