Nu ska tjejerna ta plats i hockeyrinken

Hockeylegendaren Erika Holst hjälper till att fostra tjejer som kanske även de får spela i Damkronorna i framtiden.
Hockeylegendaren Erika Holst hjälper till att fostra tjejer som kanske även de får spela i Damkronorna i framtiden.
Småtjejerna är nästan osynliga i Tyresö Hanviken Hockey. De få som finns får spela i pojklag.

Men nu gör klubben en rejäl satsning på flickor. Redan nästa säsong ska man ha lag i seriespel.

Det är söndag förmiddag och som vanligt ishockeyskola i Tyresö ishall. Men skolan är lite annorlunda den här gången. På ena rinkhalvan tränar killarna, och på den andra vimlar det av tjejer i åldrarna 4-9 år.

– Det är jätteroligt med hockey och här lär man sig mycket, säger 6-åriga Elina Sydenhag. Men jag måste vänta lite på de andra eftersom jag är så snabb på skridskorna. Det är pappa som har lärt mig att åka.

Och visst går det undan när Elina och de drygt 20 tjejerna gör start- och stoppövningar. Även om några är nybörjare så är fallen få.

Den här dagen finns Erika Holst på plats som instruktör när Tyresö Hanviken Hockey har premiärpass för flickgruppen. Då passar det bra att barnen bär tröjor med tre kronor på. Erika Holst är Sveriges genom tiderna mesta damlandslagsspelare. Hon har spelat fyra OS med silvret i Turin 2006 som höjdpunkt.

Numera är den aktiva karriären över och Holst jobbar som damhockeyansvarig på hockeyförbundet.

– Jag är ofta ute i föreningarna och peppar och stöttar. Fler och fler småtjejer börjar med hockey, och det är fantastiskt kul. Men fortfarande finns det flera föreningar som saknar flicklag. Det är viktigt att vi tar hand om återväxten så att ännu fler börjar spela.

Erika Holst lär ut grundläggande tekniktips.

– Ja, som att böja på knäna och titta uppåt i stället för på fötterna.

Denna första säsong med flickgruppen är det en träning med egna istider varannan vecka i Fontanahallen. Tjejerna kommer även att som tidigare köra tillsammans med killar i hockeyskolan. Några spelar också i pojklag.

Johan Österman som är ansvarig för Tyresö Hanvikens hockeyskola ser klara fördelar med att låta tjejer träna med varandra och ”slippa” killarna någon gång ibland.

– Jag tror att flickgrupper kan vara ett sätt att behålla intresset längre. Det är många tjejer som slutar eftersom de kan känna sig ensamma i stora pojkgrupper. Det blir mer gemenskap i flickgrupperna.

Förhoppningen är att få med ännu fler tjejer i Tyresö Hanvikens hockeyverksamhet.

– Vi skickar ut brev till alla föräldrar som har 4-5-åriga flickor. Det fins ovanligt många barn i den åldern i kommunen i år, så det gäller för oss att ta till vara på tillfället.

Tyresö Hanviken har i dagsläget inget flicklag. Damlaget lades ner efter förra säsongen på grund av spelarbrist. Nu är tanken att redan nästa säsong ställa ett flicklag på isen.

– På sikt vill vi ha flicklag i flera åldersgrupper och få tillbaka damverksamheten, säger Österman.

Fakta

Första dammatchen spelades 1969

Säsongen 2011/12 fanns det cirka 3 500 registrerade dam- och flickhockeyspelare i Sverige. Målsättningen är att öka antalet spelare med 500 per säsong.

I Sverige spelades första dammatchen mellan MoDo och Timrå 1969. Första damlandskampen i Sverige spelades 1987.

Damkronorna spelade sin första turnering 1989. Det var EM I Tyskland där man tog silver.

Källa: Svenska Ishockeyförbundet