Ny klubb fick den slumrande friidrotten att blomstra

Kungsängen Friidrott
Den äldsta gruppen i Kungsängen Friidrott tränar på Kungsängens IP. Till höger i svart mössa syns Nils Karlsson som var aktiv i friidrottsektionen för 15 år sedan och som engagerade sig igen när en egen klubb startades 2014. "Jag såg det av en händelse och tänkte att då kanske jag kan vara med och stötta och supporta", säger han.
Yassin Abdi, Kungsängen Friidrott
Ysaain Abdi på KUngsängens IP några dagar efter att han bärgat Kungsängens Friidrotts första SM-medalj någonsin.
Yassin Abdi, Kungsängen Friidrott
Fyra gånger i veckan tränar Yassin Abdi löpning på KUngsängens IP, men denna dag är han lite småsjuk och står över träningen.
Yassin Abdi, Kungsängen Friidrott
Yassin Abdi växte upp i Afgooye i närheten av Mogadishu i Somalia. Förebilden är Mo Farah, den meriterade britten som har sina rötter i Mogadishu.
För ett par år sedan var friidrotten i Upplands-Bro en lite slumrande sektion i Kungsängens SK. Nu är Kungsängen Friidrott en egen klubb med både bredd och spets – över 100 aktiva och en färsk medalj från terräng-SM i prisskåpet.

– En gång till, höga knän, kom igen!

Det är onsdagsträning på Kungsängens IP och Nils Karlsson manar på ungdomarna i Kungsängen Friidrotts grupp för ungdomar i 11-årsåldern och uppåt.

Han är en eldsjäl som har varit med och byggt upp klubben då friidrotten bestämde sig för att bryta sig loss från Kungsängens SK och stå på egna ben.

– För 15–20 år sedan hade vi många duktiga friidrottare, sedan dalade verksamheten. Nu är vi en egen klubb och har börjat komma igång ordentligt. Vi har ett 100-tal ungdomar och växer snabbt, och nu börjar vi vara ute på allt fler tävlingar också, säger han.

En av dem som har kommit igång med tävlandet är 17-årige Yassin Abdi som kom till Sverige från Somalia för två år sedan. Förra helgen tog han hem Kungsängens Friidrotts historiska första SM-medalj då han knep bronset i terräng-SM i Västerås i P17-klassen.

– Jag var lite sen i starten och låg sexa länge. Sista kilometern kom jag upp som trea, säger han.

Yassin bor på Dianahome i Kungsängen, ett HVB-hem för ensamkommande barn, och har spelat fotboll med Bro IK och med Kungsängens IF innan han tidigt i våras bestämde sig för att testa friidrott.

– Jag visste att jag var duktig på att springa och pratade med en lärare om att jag behövde en friidrottsklubb, säger han.

Trots att han inte har tränat på allvar i mer än ett drygt halvår är han inte helt nöjd med bronsmedaljen i SM där han sprang de 4 kilometerna på 13.00 och var 16 sekunder bakom segraren och 10 sekunder från silvret.

– Jag kände att jag var nära tvåan. Och helst hade jag velat vinna!

Denna onsdagskväll några dagar efter SM är Yassin krasslig och står över träningen, men han är ändå på plats på Kungsängens IP. I vanliga fall tränar han löpning fyra gånger i veckan, plus några pass per vecka i gymet på Dianahome.

I somras vann Yassin terräng-DM i Stockholm, men trots framgångarna som terränglöpare är det andra discipliner han gillar allra bäst.

– Jag tycker mest om 1 500 meter och 800 meter. Det är det jag är bäst på också.

Vad har du för mål på sikt?

– Jag vill bli lika bra som Mo Farah, säger Yassin med ett leende.

Duggregnet tilltar på Kungsängens IP samtidigt som klubbens ”mellangrupp”, för 9–10-åringar, inleder sitt träningspass. Det finns även en träningsgrupp för 7–8-åringar.

– Det är framför allt i den yngsta gruppen vi växer nu, men även i de äldre grupperna kommer nya som vill prova på och kanske börja i klubben, säger Sara Forss som är ordförande sedan i maj.

Ledarbrist är ett stort problem i många friidrottsklubbar, men i Kungsängen Friidrott finns i dag hela 15 tränare på ett 100-tal aktiva. Det betyder att klubben har kapacitet att ta emot ännu fler barn och ungdomar.

– Ja, vi har ingen kö. Det är öppet att komma hit och testa och känna sig för, och vill man vara med så är det bara att fortsätta, säger Nils Karlsson.