Ny korthålsbana öppnas vid Årsta slott

Haninge GK:s klubbchef Anders Westerling vid korthålsbanan, som byggs klart denna vecka och öppnar på lördag.
Haninge GK:s klubbchef Anders Westerling vid korthålsbanan, som byggs klart denna vecka och öppnar på lördag.
På lördag öppnar en helt ny sexhåls-kortbana vid Årsta slott i Österhaninge.

– Årsta slott blir mer levande med banan, säger Haninge golfklubbs klubbchef Anders Westerling.

På lördag invigs den sex hål långa korthålsbanan i samband med Haninge golfklubbs ”Golfens dag”. Den ska vara speciellt inriktad mot ungdomar och nybörjare.

Och projektet har gått snabbt.

– Vi har utökat vår ungdomsverksamhet, och det blev klart med banan i januari någon gång, när vi fick klart med Ica Maxi som huvudsponsor. Med bygge och drift första året kostar banan lite drygt 100 000 kronor, säger Anders Westerling.

Haninge golfklubb, med 1 850 medlemmar och 27 hål, har alltså expanderat på ungdomssidan den sista tiden.

– Vår ungdomsansvarige är ute i Haningeskolorna och jobbar aktivt med att få hit skolklasser att prova på, säger Anders Westerling.

I dag finns det fyra golfklubbar i Haninge. Haninge golfklubb, med 20 000-25 000 besökare varje år, är den av dem som är mest inriktad på idrott och elit. Banan är också hemmabana för Haninges Europatourproffs Alex Norén och Kristoffer Broberg, som ofta syns här.

Den nya korthålsbanan är också i linje med kommunens mål att göra Årsta slott mer levande, berättar Anders Westerling. En ny krögare finns vid slottet sedan ett år tillbaka, och klubben tycker äntligen att utvecklingen går åt rätt håll.

– Med tidigare krögare fick ju folk känslan att krogen var helstängd. Men nu samarbetar vi med den nya krögaren. Såväl samarbetet som klimatet har blivit mycket bättre här ute.

Anders Westerling betonar att även golfklubben, precis som krogen och kommunen, vill att det ska komma mer folk till slottsområdet.

– Krögaren har lunchöppet nu, och vi hoppas att det kan bli lunchrestaurang året om. Krögaren kommer också att börja erbjuda à la carte ju närmare säsongen vi kommer. Med tanke på nya Albyberg och företagen i Jordbro så borde det finnas underlag för krögaren, men det är klart, det är ju ett litet avstånd hit.

Golfen tappade i medlemsantal under slutet 00-talet.

– Men de sista två åren märker i alla fall vi att intresset ökat igen, säger Anders Westerling.

Runt klockan 13 på lördag tros banan invigas.

”Golfens dag” pågår mellan klockan 11 och 15 och innehåller även prova på-spel på rangen, puttövning, utställning och korvgrillning.

Fakta

Haninges golfklubbar

Haninge golfklubb, Årsta slott, Österhaninge.

Haninge Strand golfklubb, Lindersbergsvägen, Österhaninge.

Husby golf club Österhaninge, Husbyvägen, Österhaninge.

Fors golf, Ormsta vägskäl, Österhaninge.