ANNONS

Nya arenan blir ett lyft för Aspudden

Äntligen har fotbollsplanen i Aspudden fått konstgräs.
Äntligen har fotbollsplanen i Aspudden fått konstgräs.
I tio år har fotbolls­älskarna i Aspudden väntat, längtat, misströstat, kämpat. Nu har idrottsplatsen äntligen rustats upp och fått konstgräs – alldeles lagom till årets fotbollsskola med 220 barn.
ANNONS

– Fy fan vad skönt! utbrister Hanna Bergander som sitter i IFK Asp­udden-Tellus styrelse.

– Det känns overkligt, säger Björn Birgersson, också styrelsemedlem och dessutom ansvarig för klubbens fotbollsskola.

På planen framför deras ögon, där det tills helt nyligen låg en undermålig och ömtålig gräsmatta, myllrar fotbollsskolans 220 barn runt på det nylagda konstgräset.

– Planen här var tidigare som en helig plats. Ingen har ens fått gå på gräset, säger Björn Birgersson.

– Bara A-laget har fått spela match och träna på naturgräset. Alla barn och ungdomar har spelat på grusplanen intill och på andra planer – Västberga, Gröndal, Mälarhöjden, Hägerstensåsen – och där har vi fått fajtas hårt för att få tider, säger Hanna Bergander.

Att lättnaden och glädjen är stor i Aspudden är inte konstigt. Väntan på konstgräs och en upprustning av idrottsplatsen har pågått i tio år. Redan 2005 fick man ett löfte av politikerna – som inte infriades.

– Det blev maktskifte i stadshuset. Sedan sa de att spaden skulle i marken efter säsongen 2006, men det sköts upp. Så där har det fortsatt, säger Björn Birgersson.

Kampen för konstgräs återupptogs på allvar hösten 2012, då det stod klart att Aspuddens IP inte fanns med överhuvudtaget ens i idrottsnämndens långsiktiga investeringsplan.

– Samtidigt havererade vår grusplan. Det blev stora slukhål i den när det kom regn. Då började vi driva frågan igen, säger Hanna Bergander.

ANNONS

Till slut fick man alltså gehör. Beslutet fattades, och revs inte upp. Nu har Aspuddens IP en helt ny konstgräsplan med elitgräs av samma typ som på Tele2 Arena, belysning, ny läktare, basketplan, bouleplan och tre löparbanor och hoppgrop för friidrottarna.

Fotbollsplanen som tidigare kunde användas i princip enbart av IFK Aspudden-Tellus representationslag kommer nu att kunna nyttjas så gott som obegränsat.

Aspuddens skola med sina fotbollsklasser kan vara där dagtid medan IFK Aspudden-Tellus får tillgång till planen på eftermiddagar, kvällar och helger.

Förra veckans fotbollsskola var det första som hände på nya Aspuddens IP. Den officiella invigningen är på lördag. Då möter IFK Aspudden-Tellus herrlag Karlbergs BK.

– Mot Karlberg siktar vi på publikrekord. I kvalet till tvåan i höstas hade vi 750 åskådare. Nu hoppas vi på över 1 000 personer, säger Hanna Bergander.

Fakta

En klubb med 35 ungdomslag

Inför säsongen 2012 slogs IFK Aspudden och IK Tellus ihop till IFK Aspudden-Tellus.

Upptagningsområdet är Aspudden, Midsommarkransen, Västberga och Telefonplan.

Klubben har 35 ungdomslag och fyra seniorlag. Herrarna spelar i division 2 och damerna i division 4.

Den nyrenoverade idrottsplatsen invigs nu på lördag med 7-mannamatcher i Sanktan (11-15.45), klockan 16.30 blir det straffsparkstävling mellan politikerna Emilia Bjuggren (S) och Abit Dundar (FP) och klockan 17 är det avspark i A-lagsmatchen mellan Aspudden-Tellus och Karlberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.