Nya i serien – men redan favoriter

På lördag inleder Vallentuna division 3-säsongen och trots att laget är nykomling är de favoriter.

– Det är okej att vi tror på oss själva om vi är ödmjuka, säger tränaren.

VBK-tränaren Stefan Karlsson kan konstatera att Vallentuna redan har nått stora framgångar i år. Det är nästan så att han håller med om att Vallentuna vunnit försäsongen.

Och vore det så enkelt att listan på nyförvärv avgör är VBK en god bit på väg mot division 2.

– Men det är inte så enkelt. Det kan vi glömma, säger han.

Redan hösten 2012 lyckades klubben stärka truppen. I vinter har bland andra Jonas Gustafsson, Mikael Johansson, Christoffer Åhman och Anton Lindberg kommit till. Det handlar om spelare med diger rutin från division 1–3 och i rätt ålder.

Som exempel är 30-åringarna Hannes Andersson och Sebastian Jurell saknade i IK Frej. Att de lämnat för VBK gör att Frejtränaren Bartosz Grzelak reviderat sina förhoppningar om Täbylaget ska nå superettan i år.

– Vi vinner ingenting på att vara kaxiga i förhandssnacket, säger Stefan Karlsson. Jag är jätte­nöjd med våra förberedelser och hur truppen stärkts. Så det är okej att vi tror på oss själva om vi är ödmjuka. Alla behöver utvecklas och inga individer är viktigare än laget, det spel laget presterar.

Hans önskemål var ett stabilare mittfält i båda spelriktningarna. Det anser han sig ha fått. Ambitionen är att VBK ska vara spelförande.

– Vi ska ha mycket boll och trycka tillbaka motståndarna med långa anfall. Vi har tappat Emil Hedséns extrema målsinne, nu behöver fler forwards få till avsluten. Förutsättningarna finns, men Hedsén ersätts inte i en handvändning.

Vilka är seriens favoriter?

– Norrtälje, Bele Barkarby och vi. Vårt officiella mål är topp fem, men vi sticker inte under stol med att vi hoppas placera oss lite högre.

Vad vet du om premiärmotståndarna Fyris?

– Nykomlingar som vi. Jag såg dem före påsk och det är ett hårt arbetande, försvarsinriktat, lag. De har två hårt jobbande forwards som backlinjen får se upp med.