Nya ridskolan i gång på Säby gård

Främst i ledet går Elin Malm med Quanting på väg till lektion.
Främst i ledet går Elin Malm med Quanting på väg till lektion.
Carina Carlsson hoppas att ridskolan ska ha 48 hästar när höstterminen drar igång nästa år.
Carina Carlsson hoppas att ridskolan ska ha 48 hästar när höstterminen drar igång nästa år.
Under sommaren har Järfälla ryttarförening köpt in allt från hästar till maskiner och anställt ny personal till ridskolan på Säby gård. Det var en kamp mot klockan att hinna klart till terminstartan, men nu är allt igång.

– Ja, vi har fullt med hästar, fullt i grupperna och en gedigen kölista, säger Carina Carlsson, ordförande i ryttarföreningen.

Företaget Järfälla ridcenter som drivit ridskolan i 30 år sades upp av kommunen och fick lämna Säby gård i mitten av juni. Ryttarföreningen, som i stället ska driva ridskolan med stöd av kommunen, ville gärna ta över verksamheten inklusive ridskolehästar från Järfälla ridcenter men parterna kom inte överens.

Den 20 juni beslutade kommunstyrelsen att gå i borgen för lån så att ryttarföreningen kunde köpa in nya hästar och inventarier. Nu har föreningen 20 hästar – så många som man har plats för i dag.

– Men kommunen renoverar det gamla stallet och då får vi plats med 20 hästar till, säger Carina Carlsson.

Och det behövs. Ridskolan har i dag cirka 250 elever – och 400 i kö.

– Vi hoppas att det ska vara klart i december så att vi kan starta vårterminen med 20 hästar till, säger Carina Carlsson.

Hinner ni köpa 20 nya hästar så snabbt?

– Det är inte helt lätt, men vi har köpt 20 hästar i sommar och nu har vi etablerat bra kontakter.

I framtiden ska ridskolan kunna växa ytterligare. Kommunen bygger ett nytt stall för 43 miljoner kronor med plats för 28 hästar. När det är klart ska det lilla stallet användas till annat så ridskolan kommer då att ha plats för 48 hästar – 20 i det renoverade stallet och 28 i det nybyggda.

– Då kommer vi att vara en av de största ridskolorna. Vi hoppas att vi kan flytta in i det nya stallet i mitten av juni så att vi kan vara igång för fullt till terminsstarten hösten 2017, säger Carina Carlsson.