Nya simhallen ett lyft för Tyresö SS

Sebastian Pantzar tar en kort paus i simträningen. 13-åringen är ett av de största löftena i Tyresö SS.
Sebastian Pantzar tar en kort paus i simträningen. 13-åringen är ett av de största löftena i Tyresö SS.
Tyresö SS har flyttat in i Tyresö Aquarena. Simmarna trivs i sin nya, fräscha hemmaarena.

– Banorna är bredare än i gamla hallen. Och greppet i vattnet är bättre, säger 13-årige Sebastian Pantzar.

Sebastian Pantzar sträcker ut rejält på en av mittenbanorna. Han är i vattnet sex dagar i veckan, totalt åtta pass. Det lönar sig att träna hårt. 13-åringen är nybliven silvermedaljör på 100 meter frisim på ungdoms-SM.

Tillbringar man så mycket tid på en och samma plats är det viktigt att trivas. Och det gör 13-årige Sebastian i nyinvigda Tyresö Aquarena.

– Allt är nytt och fräscht här. I den gamla simhallen var det skitigt i omklädningsrummen. De brydde sig inte om att städa eftersom hallen ändå skulle rivas.

Flytten till nya simhallen är ett lyft för Sebastian och hans klubb Tyresö Simsällskap.

– Det känns som det är bättre grepp i vattnet här. Och så är startpallarna mycket bättre eftersom det går att ställa in fotstödet. Det enda negativa är att det är för varmt i vattnet. De mätte att det var 30,7 grader. Allt blod flöt upp i huvudet och det kändes som att jag skulle tuppa av.

Mattias Janvald, chefstränare i Tyresö SS, kan lugna Sebastian. Det handlar om inkörningsproblem.

– Vi har haft möten med Medley som driver hallen, och vi är helt överens om att vattnet ska hålla 27,5 grader i fortsättningen.

Janvald tror på en ljus framtid för klubben, inte minst tack vare den nya hemmaarenan där man redan har ett eget kansli.

– Framför allt känns det bra att vi kan arrangera tävlingar av hög klass här. Det kunde vi inte i den gamla simhallen. Bassängen här är fem meter bredare och håller internationella mått. Banorna är 2,5 meter breda jämfört med 2 meter i gamla hallen.

Första tävlingen i Tyresö Aquarena arrangeras den 16 februari, klassiska Tyresö Knatte.

Det är många som vill börja simma i Tyresö SS, det står barn i kö för att få börja. När Lokaltidningen Mitt i besöker hallen en tidig onsdagskväll har Tyresö SS träning, och dessutom provsimning för barn som vill börja i klubben.

– Vi har lediga ströplatser i några grupper just nu. Det gäller att barnen hamnar rätt i förhållande till deras simförmåga.

Ytterligare en bonus är att Tyresö SS fått fler tider i den nya simhallen. Framför allt har man fått möjlighet att köra morgonpass, något som är viktigt för hårdsatsande simmare som vill köra ett extra pass innan skoldagen börjar.

Mattias Janvald ser fram emot att klubben ska växa på bredden, och även få fram elitsimmare.

– I fem år har vi jobbat för detta. Förra året tog vi tre SM-medaljer på ungdomssidan, och jag hoppas att den nya hallen ger oss ännu större framgångar.

Fakta

600 simmare i Tyresö SS

Tyresö Simsällskap bildades 1989, och var tidigare Hanvikens SK:s simsektion.

Klubben har nästan 600 medlemmar.

Drygt 40 tränare har hand om allt från simskola till elit. Mattias Janvald (bilden) är chefstränare.