ANNONS

Nya tränaren vill se full fart framåt

Pelle Olsson har alltid varit intresserad av taktik. Här följer han intensivt spelet i Djurgårdens match mot Degerfors (seger med 2–0) på Stadshagens IP.
Pelle Olsson har alltid varit intresserad av taktik. Här följer han intensivt spelet i Djurgårdens match mot Degerfors (seger med 2–0) på Stadshagens IP.
Med små resurser höll han Gefle kvar i allsvenskan år efter år. Nu prövar Pelle Olsson sina tränarvingar i Djurgården, en klubb med större organisation, större publik, större plånbok. Och större krav.
ANNONS

– Djurgården är större än Gefle på alla sätt. Det är fler anställda i klubben och det är fler runtomkring som är engagerade och bryr sig om hur det går för laget, säger Pelle Olsson.

Omkring 300 av de där engagerade var på plats när Pelle Olsson genomförde sin första träning med laget i början av januari. Ändå tror han inte att pressen nödvändigtvis är större än i hans förra klubb.

– Förväntningarna är större här, men pressen var stor i Gefle eftersom den allsvenska tillvaron var otroligt viktig ekonomiskt, för att klubben skulle överleva.

Och klubben överlevde. Olssons lagbygge, med till stor del okända och ratade spelare, bet sig fast i allsvenskan med en sådan envishet att några av Gefles egna spelare kallade klubben ”tränardopad”.

Priset man fick betala var en tråkighetsstämpel. Pelle Olsson suckar tungt.

– Ja, det där har man hört. Vi var väldigt noga med att vara i balans i defensiven vilket retade våra motståndare, men samtidigt sålde vi under mina år i Gefle spelare som exempelvis Makondele, Oremo, Jawo och Gerndt så uppenbarligen hade våra offensiva spelare en bra utveckling.

Pelle Olsson har inte bytt ut sin spelfilosofi, men en viss skillnad kan det ändå bli i Djurgården.

– Det är en större arena, en större publik. Helst ska vårt spel vara i symbios med det. Det är viktigt att vi har en framåtanda. Vi ska skapa många situationer och alltid vara beredda att jobba väldigt hårt.

Det finns heller ingen anledning att göra några radikala förändringar i Djurgården gentemot i fjol, menar han.

ANNONS

– Många tycker att det måste vara jobbigt att komma hit efter Högmo som gjorde så bra resultat, men jag tänker tvärtom. Det hade varit värre om jag hade behövt lappa och laga. Nu kommer jag till något som fungerar. Jag ska bara tillföra en del detaljer och samtidigt vara uppmärksam på problem som kan uppstå.

Resultatmässigt har starten för Pelle Olsson varit godkänd. Oavgjort mot tyska Union Berlin, klara segrar mot Mariehamn och Degerfors, och så förlust i torsdags – 1–2 mot norska topplaget Rosenborg.

Denna vecka är man på träningsläger i Marbella där man spelar två tuffa träningsmatcher mot ryska klubbar. Därefter är det dags för Pelle Olssons första tävlingsmatch med Djurgården, cupmötet borta mot Sirius i nästa vecka.

Då har Pelle Olsson, till skillnad mot ofta i Gefle, inte förmånen att slå underifrån. Fast han försöker.

– Sirius är inne i en stark framgångsvåg. I fjol gick de långt i cupen och förlorade inte en enda seriematch. Vi får se upp.

Fakta

Har en lägenhet vid Gärdet

Namn: Per ”Pelle” Olsson.

Ålder: 50 år.

Bor: Gärdet/Gävle.

Familj: Sambo och två söner, 17 och 20 år.

Klubbar som spelare: Skutskärs IF, Gefle IF, Halmstad BK, Malmö FF.

Klubbar som tränare: Örebro SK (assisterande), Gefle IF, Djurgårdens IF.

ANNONS