ANNONS

Nya vågen bland unga

Louise Järleby.
Louise Järleby.
Hanna Pousette.
Hanna Pousette.
Matilda Johansson.
Matilda Johansson.
Hedda Jonasson Blank.
Hedda Jonasson Blank.
Sara Hekkelstrand.
Sara Hekkelstrand.
Matilda Sjöberg.
Matilda Sjöberg.
Marit Söderström Nord.
Marit Söderström Nord.
På tre år har klubben blivit Sveriges största brädseglarklubb och Aludden i Djursholm en livlig ”fritids­gård”.

Antalet klubbmed- lemmar har i år dubblerats.
ANNONS

– Flera tycker att det här förfular området, säger Björn Holm, ordförande i Djursholms segelklubb och pekar på en ställning för Kona Onebrädor, ett par redskapsskjul samt ”förvaringskistor” vid Stora Värtans strand. Men jag ska inte hänga upp mig på klagomålen. Vi är väldigt stolta över vad vi erbjuder våra ungdomar.

Djursholms segelklubb grundades 1925 och blir 90 nästa år. Den lilla vindsurfingsektionen är avsevärt yngre, men livfull. Startskott­et var seglarförbundets dystra be- skrivning över hur bedrövlig nyrekryteringen av seglare var.

Björn Holm, som redan hade vind i seglen med nationella och internationella framgångar, tog larmet på allvar och bjöd i våras in andra idrottsklubbar i närheten och i kranskommunerna att testa vindsurfing.

Sedan tidigare hade han med stöd av Idrottslyftet köpt in en mängd låneutrustning. Och ideellt arbete och socialt ansvar, ser han som ett kall.

”Kom hit och testa” var lockrop­et. Många nappade.

– Vi har haft surfskola för innebandyspelare, hockeyspelare, tennisspelare och så vidare, säger Björn Holm. Vi körde två tre gånger i veckan hela våren.

Innebandyflickorna i Täby FC (bilderna intill), F97/F98, var ett gäng som också nappade.

– Väldigt positivt, säger ledaren Björn Alexanderson. Tjejerna gillar att göra saker tillsammans och det blev en perfekt ”off season”-grej. För många var det en aha-upplevelse att det gick att surfa så nära stan. Flera tjejer har sagt att de vill testa igen.

Björn Holm uppskattar att uppåt tusen nybörjare testade i våras.

ANNONS

– Folk gnäller över att ungdom­ar sitter framför datorn. Vi hade en produkt, marknadsförde den och fick respons.

I dag har klubben runt 100 medlemmar, att jämföra med cirka 50 vid samma tid i fjol.

– Flera av de som varit här kanske testar på egen hand och återkommer för mer handledning näs­-ta säsong. Hur som helst är en dubblering mycket inspirerande.

Djursholms segelklubb är även en elitklubb. Trots att vattentemperaturen så sakteliga resulterar i blåfrusna fötter och stela fingrar finns det aktiva som inte tänker släppa taget än. Drygt tio DSK:are ska i november till Kona One-VM i USA. Denna onsdagkväll hetsar Björn Holm tre herrar att hänga på hans dotter Andrea, 17. Det går sådär.

Kona är en enhetsbräda, alltså lika för alla. Skiljer gör storleken på seglet. Det syns, men missgynnar inte den mindre Andrea Holm, EM-tvåa i somras. Hon verkar närmast bussig, ger dem lite försprång för att hämta ikapp efter att man vänt på Lidingösidan av Stora Värtan.

– Andrea har inspirerats av att instruera många i vår och att vi blivit fler i klubben, säger Björn Holm som tror att 2015 blir minst lika roligt som 2014 varit.

Fakta

Medvind för Djursholms segelklubb

Medlemmar: Drygt 100.

Meriter: Syskonen Adam och Andrea Holm håller världsklass i Kona One. Adam har dock bytt till klassen RS:X med ambition att nå OS i Rio 2016.

Kostnad för medlemskap: 150 kronor för en familj.

Beröm: ”Det Björn och Djursholms SK gjort är otroligt häftigt. Det är ett nytänk att kontakta andra idrotter och vi tror att det ska få andra klubbar på samma spår”, säger Marit Söderström Nord på Svenska Seglarförbundet.