Nystart för basket för nyanlända ungdomar i Täby

Vesna Stanišić
Vesna Stanišić kom till Sverige 1991. Nu är hon engagerad för att hjälpa nyanlända unga.
När den stora flyktingvågen kom 2015 startade Vesna Stanišić ett basketlag för nyanlända ungdomar, Täby Basket Inter. Nu får laget en nystart, med hjälp från Loka Heroes, och en ny kull får chansen att spela basket i Täby.

– Det är enormt viktigt som nyanländ att komma i kontakt med andra och skapa ett nätverk. För vissa är det till och med avgörande för deras överlevnad, säger Vesna Stanišić.

Basketcoachen Vesna Stanišić kom till Sverige 1991 från forna Jugoslavien. I Sommar i P1 har hon berättat om sin bakgrund och livet i Sverige. Nu utses Vesna Stanisic till en Loka Hero för hennes stora engagemang för nyanlända ungdomar.

”Vi har sett vilken skillnad hon har gjort”

– Vi har följt Vesna sedan hon startade Täby Basket Inter och sett vilken skillnad hon gjort för ungdomarna. Nu är de i behov av stöd för att kunna starta upp på nytt och hjälpa fler, och det är något vi självklart vill stötta, säger Fredrik Spendrup, vd för Spendrups och ordförande i Loka Heroes jury, i ett pressmeddelande.

Loka Heroes är ett initiativ av Loka och Svenska Basketbollförbundet. Syftet är att göra skillnad i två av samhällets stora utmaningar, hälsa och mångfald. Täby Basket Inter kommer att stöttas med material inför uppstarten och med marknadsföring för att nå ut till målgruppen.

Träningarna startar den 4 februari

Täby Basket Inter är det enda laget av det slaget i Norrort och är därför viktigt för integration och inkludering. För Täby Basket är det också ett praktiskt exempel på värdegrundsarbete som de övriga medlemmarna i klubben kan ta del av.

Vesna Stanišić

När Vesna Stanišić drog igång Täby Basket Inter fick projektet stöd från klubbens medlemmar som donerade basketbollar, skor och kläder. Förutom basketen har de ensamkommande ungdomarna även fått omtanke från andra vuxna och unga, ett glädjefyllt sammanhang och en känsla av tillhörighet. Med hjälp från Loka Heroes kan laget nu få en nystart, och en ny kull får chansen att spela basket. Foto: Anders Tillgren

– Vi hoppas att ungdomar i föreningens ledarskapsakademi ska kunna stötta och vara hjälptränare för laget. Men också att spelarna i Inter på sikt ska kunna integreras i den övriga föreningsverksamheten, säger Vesna Stanišić.

Täby Basket Inter riktar sig främst till nyanlända i gymnasieåldern. Träningarna är kostnadsfria och äger rum i Tibblehallen måndagar klockan 20.30–21.30 med start den 4 februari.

Fakta

Amanda Zahui är ambassadör för Loka Heroes

Loka Heroes är ett initiativ från Loka och Svenska Basketbollförbundet.

Tillsammans hittar, peppar och stöttar de människor som gör skillnad i samhället med basket som verktyg.

Tanken är att basket gör skillnad inom två av vårt samhälles största utmaningar – hälsa och mångfald. Basket är nämligen Sveriges mest jämställda och integrerade sport.

Loka Heroes stöttar sina Heroes med pengar, kunskap, utrustning, kontaktnät och kanaler att nå ut.

Loka Heroes strävar efter att inspirera fler till att göra skillnad i samhället med hjälp av basket.

WNBA-spelaren Amanda Zahui är ambassadör för Loka Heroes.

Amanda Zahui

Amanda Zahui