ANNONS

Nytt hallgolv uselt för innebandyn

Upprörd konstaterar Richard ”Rille” Almlöf att det är jätteskillnad på massagolvets ytlager och det på PVC-biten han har i vänsterhanden.
Upprörd konstaterar Richard ”Rille” Almlöf att det är jätteskillnad på massagolvets ytlager och det på PVC-biten han har i vänsterhanden.
Målvaktsbyxan är sliten efter bara ett par träningar.
Målvaktsbyxan är sliten efter bara ett par träningar.
Golvet i den nya hallen är redan skadat.
Golvet i den nya hallen är redan skadat.
Vaxholms IBF och Vaxholms stad är på kollisionskurs sedan föreningen insett att man får samma golvtyp i IF-hallen som det som ligger i Campus nya sporthall.

– Vi har hellre kvar vårt gamla, så illa är det, ­säger ordföranden Richard Almlöf.
ANNONS

Under säsongens slutvecka fick Vaxholms IBF lämna IF-hallen – som är under renovering – för att träna i nya sporthallen. Följden blev en mängd klagomål. Målvakter kunde till exempel inte glida på det så kallade massagolvet utan att byxorna gick sönder och utespelarnas klubbor nöttes snabbt.

– Det är inget golv för innebandy, säger Richard Almlöf, ordförande i VIBF. Ytan är som sandpapper och golvet för mjukt.

Han beskriver problem som barnen hade med sargvagnen. Hjulen sjönk ner och sedan fick de inte rull på den.

Efter snabbvisiten i sporthallen gör styrelsen nu allt för att Vaxholms stad ska backa innan samma golvtyp läggs i IF-hallen.

När Richard Almlöf inte fick tjänstemännens respons vände han sig till Lars Wessberg (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Jag tillhör inte presidiet som avgör frågan. Men jag har framfört klubbens synpunkter till berörda och önskat en öppen diskussion, vilket det blir. Vi politiker ska titta på detta, sedan behöver alla träffas och reda ut vad som hänt.

Lars Wessberg noterar att upphandlingen gjordes för många år sedan.

– Jag kan inte drömma om att innebandyföreningen inte känt till vilket golv som ska läggas, säger han.

– Ingen har kommunicerat med oss, säger Richard Almlöf. Trots att underlaget i IF-hallen är gammalt, slitet och lappat, har vi hellre kvar det.

ANNONS

Roland Karlsson, projektledare för Campus Vaxholm, ”kan inte minnas” att man pratat golv med innebandyföreningen.

– Vilket man väl borde, säger Richard Almlöf. Vi har 500 aktiva medlemmar och är näst största klubben i Vaxholm.

Almlöf har kontaktat en leverantör som anlägger taraflexgolv – en PVC-matta som de flesta elitföreningarna har. Han har ett muntligt löfte om att leverantören ”matchar priset” Vaxholms stad fått på massagolvet.

– Muntliga löften är jag skeptisk till, säger Lars Wessberg. Men vi vill att våra föreningar ska vara lyckliga. Är upphandlingen eller golvet totalt fel tror jag att vi gör allt för att hitta en lösning.

I torsdags anlades en provyta – i ett förrådshörn i IF-hallen – som VIBF ombads testa. Ytan skulle vara bättre. Mitt i var med när Richard Almlöf jämförde med en provbit taraflex.

– Det här är ett skämt. Vad arg jag blir. Känn! Gnid handflatan på båda, du bränner dig på golvet och kan gnida obehindrat på den här, säger han och viftar med taraflexbiten.

Han har med sig en klubba samt en målvaktsbyxa som han lånat av en ungdomsmålvakt. Efter ett par pass på Campusgolvet var tyget sprucket vid högerknät och tyget på det vänstra var tunnt som toapapper.

– Nu ska vi testa, säger han och drar klubban utmed golvet i fyra fem sekunder.

När han visar klubbklacken dinglar en tvinnad ”plaststicka” som han kan riva av.

– Golvet käkar klubbor och sliter byxor. Jag håller inte på så här för att det är roligt. Det har kostat mig fritid, men jag är ordförande och vill att våra medlemmar ska få ett golv som är anpassat för innebandy, säger Richard Almlöf.

Fakta

Olika golv för olika sporter

Sporthallsgolv är ett gissel, visar en rundringning till de stora bollsportförbunden.

Innebandy: Av 52 dam- och herrlag i SSL och allsvenskan (herrar) spelar 35 på PVC (taraflex eller mondo), 8 på trä- eller tarkettgolv och 9 på massagolv.

Handboll: Enligt forne världsmålvakten Peter Gentzel går idéerna isär om vad som är bäst.

Allingsås HK anser sig ha det bästa golvet – ett massagolv snarlikt det i Campus Vaxholm.

Basket: Internationellt är parkettgolv ett krav och Sveriges elitklubbar hakar på.