AIK obesegrade inför derbyt mot DIF

AIK basket
AIK:s basketherrar gjorde säsongens bästa insats senast då man bortaslog Alvik med 96–64.
På måndag är det dags för säsongens första match mellan rivalerna AIK och Djurgården i Superettan. Djurgården marknadsför matchen som ”Slaget om Stockholm” och deklarerar att ”Stockholm är vårt”. Men AIK:s tränare Peter Grinbergs Anell tonar ner rivaliteten.

– Jag är AIK:are sedan barnsben så det är klart att det är viktigt att slå Djurgården, men samtidigt är det en av 27 matcher i serien. Och vi vill helst vinna alla, säger han.

Hittills har det gått bra. AIK har inlett med fyra raka segrar.

”Det ser bra ut”

– Vår bästa insats var senast, mot Alvik. Vi har haft en del skador i truppen, men nu börjar de flesta komma tillbaka så det ser bra ut, säger Peter Grinbergs Anell.

AIK basket

AIK:s Erkan Inan (nummer 6) ser lagkompisen Nemanja Jovanovic (14) i uppkast mot Alvik i Åkeshovshallen. Foto: Ronny Makkonen

Förra säsongen vann AIK Superettan före Djurgården. Båda kvalificerade sig därmed för spel i ligan, men ingen av dem flyttades upp då Basketförbundet bedömde att de inte var mogna för det sett till organisation och ekonomi.

Vill upp i ligan

– Nu har vi en ny styrelse som jobbar vidare för att vi ska kunna ta steget upp i ligan. Det är klubbens mål, vi i laget kan bara göra vårt på planen.

Det handlar alltså om att ta en av de två första platserna i Superettan. Utöver AIK har även Wetterbygden Stars, Köping och framför allt Djurgården nämnts som troliga topplag – och de fyra lagen är nu parkerade högst upp i tabellen.

”De har öppnat plånboken”

– Djurgården har verkligen spänt bågen. De har öppnat plånboken rejält och har flera heltidsproffs så de ses som favorit. Jag tycker att de kanske ändå har tappat lite tyngd under korgen, men de har väldigt skickliga spelare individuellt, säger Peter Grinbergs Anell.

AIK har tappat tappat Nisse Johansson och Alexander Holmström men också fått in Mattias Herlitz, från Norrort Basket, och fyllt på med ett par unga egna produkter.

AIK har vunnit tre av fyra mot DIF

– Och så har vi Erkan Inan med från början. Han var skadad stora delar av förra säsongen, det är som ett halvt nyförvärv, säger Peter Grinbergs Anell.

AIK har vunnit tre av fyra derbyn mot Djurgården sedan de båda klubbarna drog igång sina basketsektioner inför säsongen 2015/16.

AIK:are inte välkomna

Vem som tar hem det femte mötet får vi se på måndag kväll. Klockan 19 är det uppkast i Brännkyrkahallen. Vid ett par av de tidigare derbyna har det blivit stökigt mellan supportrarna, främst utanför arenan. Nu är AIK:are inte välkomna. Hemmalaget Djurgården säljer bara biljetter till hemmafans och förklarar på sin hemsida att man ”förbehåller sig rätten att neka supportrar tillhörande gästande lag”.

Alla AIK:are som vill se prestigematchen mellan AIK och Djurgården får vänta till den 21 december. Då möts lagen på nytt, i Solnahallen.