ANNONS

Obesegrade Husby Lions på väg mot Basketettan

Husby Lions, basket
Husby Lions tränar inför söndagens toppmöte mot hårdsatsande Ockelbo Basket.
Efter en säsong i division 4 hoppade nya klubben Husby Lions rakt upp till division 2. Ett för stort steg? Knappast – laget har vunnit sju raka inför toppmatchen mot Ockelbo Basket hemma i Husbyhallen på söndag.
ANNONS

– Vi är ett gäng gamla vänner som känner varandra väl och de flesta har spelat ihop i yngre år. Så lagandan är stark, det är därför det har gått så bra. Plus att vi har riktigt bra spelare förstås. Några har spelat i ligan tidigare, och några i Superettan, säger Rojen Sen, sportchef i Husby Lions.

Han var med och startade klubben inför säsongen 2017/18 då herrlaget alltså gjorde entré i division 4.

Ville skapa förebilder för unga

– Fotbollslag har alltid startats här i området. Nu ville vi testa att starta ett basketlag och ta upp herr- och damlag till en hög nivå för att skapa förebilder för ungdomarna, säger Rojen Sen.

Husby Lions, basket

Husby Lions startades 2017 och herrlaget gjorde sin första säsong 2017/18. Foto: Rojen Sen

Han är själv ”en gammal fotbollskille”, men började spela basket med kompisarna som nu är stommen i Husby Lions. Första säsongen slutade med att herrlaget vann division 4 och fick hoppa hela vägen upp i division 2. Där har man nu inlett med sju raka segrar.

Siktar högt – om ekonomin tillåter

– Ja, troligtvis går vi upp i Basketettan. Sedan siktar vi på Superettan, och sedan Basketligan. Om ekonomin tillåter, säger Rojen Sen.

Husby Lions, basket

Rojen Sen var med och startade Husby Lions. I dag är han sportchef, tränar med laget ofta, och hoppar in och spelar match ibland. Foto: Rojen Sen

Utöver herrlagets resa uppåt i seriesystemet växer klubben sig större så sakteliga. Den här säsongen har Husby Lions ett damlag i division 3 och planen är att dra igång ungdomslag till nästa säsong.

ANNONS

– Damerna har inte gått lika bra som herrarna resultatmässigt, men det är inte bara resultatet som är viktigt. Vi vill att damlaget ska inspirera unga tjejer till att spela.

Ofta stor publik i Husbyhallen

Herrlaget kan också inspirera. Rojen Sen berättar att det ofta kommer mycket folk och kollar på hemmamatcherna i Husbyhallen.

Husby Lions, basket

Flera i Husby Lions har tidigare spelat i Superettan, eller till och med i ligan, berättar Rojen Sen. ”Mest känd är nog Omar Zaghdane, men vi har flera andra som är igenkända här i området och i Basketsverige”, säger han. Foto: Rojen Sen

– Många i området tycker att det är spännande att se hur det går för oss. Första hemmamatchen i år hade vi riktigt mycket publik. Exakt hur många är svårt att säga. Hallen är liten … jag skulle gissa att 100–150 var där, säger han.

Toppmatch mot Ockelbo Basket på söndag

Efter fem bortamatcher och bara två hemmamatcher hittills är det dags för Husby Lions tredje hemmamatch på söndag.

Det är ett annat topplag, Ockelbo Basket som satsar för fullt för att ta sig tillbaka till Superettan, som kommer på besök. Matchen startar klockan 15.15.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.