Oduya firade med mormor på Zinken

Johnny Oduyas mormor Gunnel Damm, 92, var en av gratulanterna. ”Jag visste inte att pokalen var så stor, jag trodde att det bara var en liten byst”, säger hon.
Johnny Oduyas mormor Gunnel Damm, 92, var en av gratulanterna. ”Jag visste inte att pokalen var så stor, jag trodde att det bara var en liten byst”, säger hon.
Mitt i sommaren kom 2 000 ishockeytokiga besökare till Zinkensdamms löparbanor.

De var där för att hylla Stockholms färskaste Stanley Cup-vinnare: 31-årige Johnny Oduya.

Små pojkar med Chicago Blackhawks-kepsar, fullvuxna karlar med barnvagn och latte och 92-åriga damer med rollator.

Alla kom till Zinkensdamms IP förra måndagen för att hylla förre Hammarby- och Djurgårdsspelaren Johnny Oduya. Han lyfte den 15,5 kilo tunga Stanley Cup-bucklan på raka armar och skrev autografer i två timmar.

Midsommardagen firade han med sitt Chicago Blackhawks genom att spela den sjätte matchen i NHL-finalen borta mot Boston Bruins.

Chicago hade chans att avgöra finalserien vid seger. Bara en minut återstod när Johnny Oduya avlossade ett slagskott från offensiv blå linje. Pucken styrdes i stolpen men Dave Bolland höll sig framme och slog in returen.

Chicago höll ledningen matchen ut och vann Stanley Cup för andra gången sedan 2010.

– Det är något jag har jobbat för hela livet. När det sedan händer är det overkligt. Man är glad fast på ett annorlunda sätt, inte som om man har vunnit på Lotto – utan mer nöjd.

Johnny Oduya har en lägenhet på Kungsholmen och tränade så sent som under NHL-lockouten i vintras med Hammarby. Han känner starkt för moderklubben.

– Det var viktigt att få hit pokalen. Jag har varit här i många år och tränat, sprungit i Tanto och den här löparbanan några gånger också. Det är speciellt. Det är några viktiga år i mitt liv. Jag tog in den på isen precis innan vi gick ut här också – det var grymt.

Han var med i det Tre Kronor som blev utslaget av Slovakien i OS-kvartsfinalen i Vancouver 2010. Han hoppas på en chans till revansch vid OS i Sotji nästa år.

– Vem vill inte vara med i ett OS? Men man måste ju göra bra ifrån sig för att få vara med. OS tror jag också skulle vara jättekul att vinna – grymt!

Hur var det att träffa Johnny Oduya?

Sam Lindhagen Mellbin, 7, Hammarby Sjöstad:

”Häftigt för han är så stor stjärna. Jag fick hans autograf också. Jag tycker att NHL är häftigt men jag har inte bestämt än om jag ska satsa på fotboll eller hockey.”
Andreas Nilsson, 13, Saltjö-Boo:

”Coolt att han har vunnit Stanley Cup och kör i NHL. Jag spelar själv i Boo Hockey, att spela i NHL skulle vara riktigt häftigt. Bucklan har jag sett på tv tidigare men inte i verkligheten.”
Lucas Lindstedt, 13, Saltsjö-Boo:

”Jättecoolt! Särskilt som han är här med pokalen. Han är en bra spelare men jag har inte sett honom så jättemycket. Jag skulle verkligen vilja spela i NHL – allt lockar, mest att spela hockey.”
Sebastian Saving, 13, Saltsjö-Boo:

”Riktigt häftigt! Han är så bra, stor och känd hockeyspelare och så har han vunnit Stanley Cup. Det skulle vara jättecoolt att spela i NHL – det är ju världens bästa hockeyliga.”