Ölhäng på Café Opera lockar inte löparna

Löpare i Stockholm halvmarathon.
Löpare i Stockholm halvmarathon.
After run på Café Opera skulle locka löpare till Stockholm halvmarathon. Men loppet intresset för loppet fortsätter att dala. Sedan rekordåret 2014 har loppet tappat var tredje löpare.

På fredagen hade Stockholm halvmarathon 12750 löpare anmälda. Förra året var drygt 14800 löpare anmälda. Båda siffrorna en bra bit ifrån rekordsiffran 18046 från 2014.

– Det är en allmän trend att de traditionella loppen tappar. Det är lite svårt att säga vad det beror på. Det finns väldigt många lopp, det är nog den största anledningen. Folk tränar mycket men kanske inte tävlar lika mycket. Men det går i cykler det har vi sett genom åren, säger Kristina Rosenberg, presskontakt på Marathongruppen som arrangerar Stockholm halvmarathon.

Stockholm halvmarathon sträcker sig över Södermalm, Kungsholmen och Norrmalm.

Stockholm halvmarathon sträcker sig över Södermalm, Kungsholmen och Norrmalm.

Går fortfarande att anmäla sig

Men det kan fortfarande komma in några sena anmälningar.

– Det går att efteranmäla sig under både fredagen och lördagen om man blir sugen på att springa, säger Kristina Rosenberg.

Landslagslöpare till start

David Nilsson, Högby IF, som vann Stockholm halvmarathon 2015 och som tävlade i maraton på friidrotts-VM i London i somras är favorit i herrloppet. I damklassen finns bland andra Ida-Maria Nicklasson, Finnspångs AIK, som tog SM-silver i halvmaraton på Göteborgsvarvet i maj och finskan Camilla Richardsson som blev tvåa på Stockholm halvmarathon förra året.

Banändring vid Slussen

Ombyggnaden av Slussen har tvingat arrangörerna att ändra banan mellan 11,3 kilometer och 14,1 kilometer. Löparna får ta en ny sväng runt Gamla stan och får en ny uppförsbacke upp till Hornsgatan.

After run på Café Opera

En annan nyhet för årets lopp är After run med bland annat öl och hamburgare på Café Opera.

– Det blir spännande. Det kommer att hänga svettiga löpare och hejarklackar där, säger Kristina Rosenberg.

Lockar med lägre pris

Stockholm marathon presenterar en helt ny bana nästa år. Men Stockholm halvmarathon kommer av allt att döma vara sig lik 2018.

– Banan kommer att vara någorlunda den samma. De ändringar vi har gjort i år är ju främst på grund av bygget vid Slussen. Det är för tidigt att säga om det blir några ytterligare banändringar nästa år, säger Kristina Rosenberg.

Arrangörerna anstränger sig för att inte tappa ytterligare löpare till nästa år. De som redan nu vet att de vill springa 2018 kan anmäla sig fram till den 17 september till reducerat pris.