Olyckan stoppar ej Mikaela: ”Älskar friheten”

Mikaela Laurén på sin Harley Davidson V-Rod.
Mikaela Laurén på sin Harley Davidson V-Rod.
Mikaela Laurén.
Mikaela Laurén.
Mikaela Laurén älskar rosa. Handskarna är från matchen mot Kita Watkins i våras.
Mikaela Laurén älskar rosa. Handskarna är från matchen mot Kita Watkins i våras.
Mikaela Laurén älskar ätt känna vinden.
Mikaela Laurén älskar ätt känna vinden.
Mellan fajterna i boxningsringen glider Mikaela Lauén gärna omkring på sin rosa Harley Davidson. Men en olycka för två år sedan kunde ha slutat riktigt illa.
– Jag insåg att jag är dödlig, säger hon.

Solen studsar i solglasögonen och glittrar i tanken. Mikaela Laurén knuffar ut sin Harley Davidson V-Rod från garageuppfarten i Örby. Hon köpte motorcykeln av sin pappa.

– Jag har folierat den rosa – min kille håller på att ta bågekort och vill att jag ska göra den svart igen, så att han kan låna den, haha. Vi får se hur han sköter sig. Jag brukar säga till honom att riktiga karlar klär i rosa.

”Inga fartdårar”

Intresset för motorcyklar tycks gå i arv. Hennes mamma kör också Harley Davidson.

– Vi är inga fartdårar. Vi är mer glidare. Även om jag har en lite sportigare variant av HD så kör jag ganska försiktigt.

Vad lockar mest med att köra motorcykel?

– Friheten. Du får solen på dig och vinden blåser – du känner dig fri. I Sverige har vi ju inte så många soltimmar så när den väl är framme vill jag vara ute på riktigt.

Körde på en oljefläck

Men hon känner fortfarande obehag när hon tänker tillbaka på en incident som inträffade för två år sedan. Hon var på väg hem från ett träningspass på gymmet. Hon körde söderut, förbi Centralen mot påfarten till Centralbron.

– Det var efter ett rödljus så jag körde inte alls fort, kanske i 20 kilometer i timmen, men körde på en oljefläck och tappade helt kontrollen och flög. Jag skrapade upp knät. Som tur var hade jag en sidoväska som tog emot lite av fallet men jag tog även emot lite med handleden. Det var sista åket – sista dagen innan jag skulle ställa av den – så typiskt.

Bröt ihop

Hon hade svårt att ta sig upp.

– Bågen väger ju över 300 kilo så folk som gick förbi fick ju hjälpa mig att komma loss. Jag sa: ”Jag är okej, jag är okej.” Jag var mest rädd att bågen hade gått sönder.

En timme senare kom känslorna ikapp.

– När jag mötte min pappa och styvmamma bröt jag ihop. Då kom chocken – jag insåg att det hade kunnat gå riktigt illa. Som tur var hade inte bilarna bakom mig fått upp farten heller.

”Helt annan respekt”

Hon blev tvungen att reparera tanken som hade gått sönder och växelspaken som blivit tilltryckt. Men hon såg till att åka omgående igen.

– Det är viktigt att man åker direkt så att man inte blir rädd. Det är som att hoppa upp på hästen igen. Men jag har en helt annan respekt och är mycket försiktigare.

Kör trots bokad VM-match

Det ledde till att hon inte körde lika mycket förra sommaren.

– Jag var rädd att skada mig inför Klara Svensson-matchen. Men i år ska jag köra mycket mer.

Att en match om en VM-titel är inbokad i höst kommer inte att stoppa henne från vägarna den sommaren.

– Egentligen borde jag väl vänta till karriären är över. Men jag kan inte, jag måste ju få njuta lite av att jag har en båge. Jag får köra moget.

Fakta

Undviker att vara inomhus i sommar

Namn: Mikaela Laurén.

Ålder: 41.

Bor: Örby.

Uppvuxen: Enskede.

Familj: Sambon Peder, 33.

Gör gärna på sommaren: Solar, grillar, badar och kör motorcykel.

Undviker på sommaren: Vara inomhus.

Aktuell: Har en VM-match bokad i höst. Vill ta tillbaka VM-titeln i superweltervikt (max 69,9 kilo) som hon avsade inför mötet med Klara Svensson förra året. Var dessutom med juryn som utsåg Mitt i:s idrottshjälte 2017