Olycklig landning kan kosta EM-plats

Sjukgymnasten Katharina Åkerström kollar om Linnéa kan lyfta sitt skadade ben.
Sjukgymnasten Katharina Åkerström kollar om Linnéa kan lyfta sitt skadade ben.
I februari togs Linnéa Nikula ut i Sveriges mixed­lag inför höstens EM i truppgymnastik.

Ett svårt benbrott satte stopp för henne, och nu har Linnéa inlett den tuffa vägen tillbaka.

Vid förrförra helgens tävlingar i svenska cupen i Höganäs kom Linnéa Nikula någon millimeter fel med vänsterfoten efter sin avslutande volt i en tumblingserie.

– Linnéa underroterade sin dubbel piksalto. Det leder i bland till en stukad fot… så hon hade hemsk otur, säger Täby GF-tränaren Marcus Pettersson.

Den olyckliga landningen resulterade i tre frakturer – en på skenbenet och två på vadbenet. Ett första tidigt läkarutlåtande talar om tre till sex månaders läkning och sannolikt ännu längre tid innan märgspiken som fixerar skenbensbrottet kan tas bort.

För Linnéa Nikula är den domen svårare att ta än själva smärtan. Men trots bedrövelsen och chocken utstrålar gymnastiktalangen energi och humor.

– De var fantastiska på Helsingborgs lasarett och berättade om Henke Larssons liknande skada. För honom tog det fyra månader att komma tillbaka.

Linnéa hoppas att hennes läkkött är lika bra som fotbollsspelarens.

Ingen skada kommer någonsin lägligt. För Linnéa Nikula kom den en månad efter första landslags­lägret och med exakt sex månader till EM i Århus den 18–20 oktober.Hon har verkligen sett fram emot mästerskapet i Danmark som blir det historiskt första med uttagna landslag, tidigare har klubblag skickats.

– Jag blev rankad trea av nio tjejer i mixedlaget efter första lägret, påpekar hon.

Nästa samling för Sveriges tre trupplandslag (herr, dam och mixed) sker i Stockholm i juni. Linnéa kommer att vara med där, det har landslagsledningen hunnit lova henne efter olyckan.

– Jag måste lyssna på vad läkare och sjukgymnaster säger den närmaste tiden. Kanske är det inte ens värt att försöka bli bra till EM, det kommer ju förhoppningsvis fler mästerskap.

Hon har dock redan inlett ett försök.

– Hon stod upp på kryckorna dagen efter operationen, säger hennes mamma, Mia Nikula. Sjuksystrarna gapade och tyckte att hon skulle lägga sig igen.

– Ligga? Ingen vill väl ligga till sängs, säger Linnéa. Jag vill försöka göra det jag kan utan att det gör för ont. Klart att det gör ont när jag sätter i hälen och försöker gå lätt, ändå vill jag göra det.

Hon är i gång med fler nyttiga övningar. Och hon har stöd, även från yngre brodern Emil som varit ”ovanligt omtänksam” senaste dagarna.

Tränaren Marcus Pettersson var kvar över operationen och sedan han kom hem har han använt de kontakter han har. Täby rehab center och Bosöns Elitidrottscenter är ett par av de platser där Linnéa Nikula ska få hjälp att hålla i gång muskulaturen och rörligheten i benet under läkningsprocessen.

– Jag tror ju inte att jag hinner bli frisk till EM. Men så länge jag inte säkert vet tänker jag försöka, säger Linnéa Nikula, som vill tacka för stödet hon fått från gymnastikvänner i klubben och runt om i Sverige.

Fakta

Går Estetlinjen på Tibble gymnasium

Namn: Linnéa Nikula.

Ålder: 17 år.

Bor: Skarpäng, Täby.

Studier: Estetlinjen på Tibble Gymnasium med sånginriktning.

Meriter: Utsedd till årets gymnast i Täby GF 2010, är uttagen i mixedlandslaget inför EM 2012.

Aktuell: Drabbades den 15 april av en svår tävlingsskada, har inlett kampen för att komma tillbaka.