ANNONS

Blir inget vinter-olympics i Sverige för Filippa Améen

Special Olympics ställs in. Filippa Améen skulle ha deltagit.
Filippa Améen deltog i uttagningen till mästerskapet.
15-åriga Filippa Améen skulle ha deltagit i Special Olympics World Winter Games, vinter-olympics för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
Men arrangemanget har ställts in och hennes familj har därför startat en namninsamling.
ANNONS

På bara några dagar har namninsamlingen fått nära 800 underskrifter. 

Mitt i har tidigare skrivit om 15-åriga Filippa Améen som föddes med kabukisyndromet. Det påverkar hennes inlärning, finmotorik och syn. 

Det olympiska hoppet

Filippa brinner för skidåkningen och har aldrig slutat visa kämparglöd. När vi pratade med henne i december förra året så var hon Järfälla Alpinas hopp inför Special Olympics World Winter Games 2021.

Mästerskapet skulle ha hållits i Åre och Östersund. Det skulle ha blivit första gången sedan spelen 1912 som den Olympiska elden kom till Sverige. 

– Vi ska dit, Sverigelaget. Det är det jag satsar på nu, sa Filippa Améen då.

Pengar för prestation

Filippa skulle ha varit en av 2 000 deltagare från 105 länder. Arrangemanget ställdes in främst av ekonomiska skäl. 

– Den idrottspolitiska fördelningsmodellen gör att pengarna hamnar där “prestationen” finns. Du vet som när man valde lag i skolan, då var det alltid någon som alltid valdes sist… Så är det i det här fallet också, den här gruppen hamnar i skuggan, säger Julie Améen. 

Special Olympics ställs in. Filippa Améen skulle ha deltagit.

Filippa Améen under uttagningen till Special Olympics World Winter Games 2021. Foto: Special Olympics

ANNONS

”Inte hänt ett riktigt OS”

Julie och Jonas Améen, mamma och pappa till Filippa, har nu startat en namninsamling för att stödja mästerskapet. 

– Det här hade inte hänt med ett “riktigt” OS. Det har funnits på kartan att eventet skulle fått pengar från staten men det föll i och med januariöverenskommelsen. Med namninsamlingen hoppas vi kunna rädda det här genom att visa att många bryr sig. Går det inte har vi åtminstone ökat medvetenheten, säger Julie Améen och fortsätter: 

– För den här gruppen handlar idrotten inte om prestation, utan om ett värdigt liv och ett sammanhang. Med effekt på deras hälsa och välmående. 

Nationell satsning

Julie Améen berättar att Filippa fortfarande har tron på att eventet kan bli av trots att hennes föräldrar försöker tona ner förhoppningarna och peka på att det kommer andra tävlingstillfällen. 

Om det inte skulle gå vägen att rädda Special Olympics i Åre och Östersund hoppas de i alla fall att en nationell satsning på inkluderande idrott och folkhälsa skulle kunna hamna på agendan. 

– Den här gruppen behöver pengar för att utveckla arbetet med inkluderande idrott. Det kostar samhället mer pengar om de blir stillasittande, vilket det är stor risk för, säger Julie Améen. 

– Man märker att folk tycker att det här är viktigt, gruppen har aldrig fått så mycket uppmärksamhet som när eventet ställdes in. Det finns inget ont som inte för något gott med sig som man brukar säga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.