”Tranan” minns OS 1912

Olympisk arena, tidig hemvist för Djurgården fotboll och ständigt hotad av bostadsbebyggelse. Tranebergs IP har en anrik historia.

DIF-ikonen Hans Tvilling har lirat på arenan – och kämpat för dess existens.

I år är det hundra år sedan OS-turneringen i fotboll spelades på Tranebergs IP. Den var världens dittills största internationella fotbollsturnering och föregicks av panik.

Idrotten hade just gjort sitt intåg i Sverige, tvillingklubbarna Djurgårdens IF och AIK bildats. Men några fotbollsplaner värda namnet fanns inte, i stället spelade man på landsvägar och öppna gräsplättar. När Sverige fick värdskapet för OS började panikplaneringen för nya arenor.

Råsunda idrottsplats invigdes 1910, Stadion och Tranebergs IP 1912. Den sistnämnda blev Djurgården fotbolls hemma-arena. I augusti 1910 skrev klubben ett 25-årigt avtal med Stockholms kommun. DIF satsade 40 000 på bygget.

– Egentligen var det märkligt att Djurgården hamnade där ute på vischan, eftersom de första reglerna när klubben startade var att man måste bo på Djurgården för att spela i Djurgården, säger Hasse Tapper i Stockholms idrottshistoriska förening.

Ett stort problem för DIF var ekonomin. Därför kom erbjudandet om att hyra ut idrottsplatsen till Olympiska spelen som en skänk från ovan. 9 800 kronor fick klubben av OS organisationskommitté för att sätta anläggningen i utmärkt skick.

Elva nationer deltog i OS-turneringen i fotboll, som spelades på Stadion, Råsunda IP och Tranebergs IP.

På Tranan spelades fyra matcher. Bland annat besegrade Finland Ryssland med 2–1. Ett Finland som då lydde under Tsarryssland, och först efter protest fick dispens för att spela som enskild nation. Sverige var med i turneringen, men åkte ut omgående.

Men publik svek. Arenan ansågs ligga långt ut från staden. För att locka folk erbjöds båtfärd från Tegelbacken och Söder Mälarstrand till Traneberg. Det fanns även en pontonbro som emellanåt svämmade över när människor strömmade till och från Tranan.

I OS-finalen, som spelades på Stadion, slog England Danmark med 4–2 inför 13 865 åskådare.

Även boxning förekom på Tranebergs IP, eftersom den sortens evenemang inte tilläts inom tullarna.Ordningsmakten sa nej till verksamhet som kunde uppvigla folk. 1928 knockade DIF:s gryende stjärna John Andersson Jim Nyström. Andersson blev senare proffs, och är för övrigt den svenske boxare som gått flest proffsmatcher – 52 stycken.

Djurgården tillhörde under 1910-talet Sverigetoppen i fotboll, men när allsvenskan startade 1924 var DIF allt annat än ett topplag. Blott två allsvenska matcher spelades på Tranan, båda 1927.

1935 löpte kontraktet ut. Kommunen planerade för bostäder och slängde ut Djurgården, som året därpå flyttade in på Stadion.

Men det blev aldrig något bygge. Och även om den gamla arenan är borta har det fortsatt att spelas fotboll på Tranan. Numera körs det även skateboard, spelas boule och plaskas i dammen.

Den anrika idrottsplatsen ligger Djurgårdsikonen Hans Tvilling varmt om hjärtat.

84-åringen, som gjort såväl fotbolls- som ishockeylandskamper och ingick i det svenska lag som tog OS-hockeybrons i Oslo 1952, växte upp intill Tranebergs IP.

Det gjorde även en rad andra välbekanta idrottspersonligheter, däribland tvillingbrorsan Stig, som inte längre är i livet, samt Lasse Björn.

– Vi spelade hockey och fotboll och rugby, säger Hans Tvilling.

När idrottsplatsen i början av 2000-talet åter hotades av bostäder var Tvilling en av dem som tog strid och vann.

– Aldrig i livet att de ska få förstöra Djurgårdens gamla hemmaplan, säger mannen som av Mr Djurgår’n alias Gösta ”Knivsta” Sandberg kallats en av DIF:s allra finaste tekniker genom tiderna.

Invigningsmarschen. Tranebergs IP var en av tre spelplatser för OS-fotbollen 1912. Övriga arenor var Råsunda IP och Stadion.

Fakta

OS-fest på lördag

Det stora OS-jubileet äger rum på Stadion den 9 juni.

700 svenska olympier från olika generationer öppnar festen med en inmarsch. Däribland Hans Tvilling.