Min lokala hjälte

OS-silvret sporrar fotbollstjejerna

OS-silvret i damfotboll har blivit en energikick för IFK Lidingös fotbollstjejer födda 2004.
OS-silvret i damfotboll har blivit en energikick för IFK Lidingös fotbollstjejer födda 2004.
Svensk damfotboll har hög status efter OS-silvret i Rio. Nu hoppas IFK Lidingö på en rejäl skjuts av framgångarna. De unga spelarna har fått ny energi och nya idoler.

Sällan eller aldrig har svensk damfotboll varit så i ropet som just nu. Landslagets OS-silver har fått ett oerhört genomslag på hemmaplan, och många unga fotbollsspelare har fått nya förebilder.

David Bergqvist är dam- och flickansvarig i IFK Lidingö. Han tror att OS-silvret kan komma att betyda mycket för klubbens spelare och deras utveckling.

– Våra tjejer har kollat matcherna på OS. Nu diskuterar de olika spelstilar och taktik mycket mer än tidigare. OS-framgången har gett dem en väldig energi, säger han.

Bergqvist tror att energin och engagemanget sprider sig som ringar på vattnet.

– Tjejerna ser att det går att hävda sig där uppe och har fått nya idoler. Nu har vi spelare födda 2000-2001 som slåss om att komma med i stadslaget, och de kan i sin tur bli förebilder för yngre klubbkompisar.

Annelie Norén är spelarutbildare på Stockholms fotbollförbund och assisterande tränare för Djurgården i damallsvenskan. Hon hoppas att landslagets framgångar i OS ska få unga tjejer att satsa längre.

– Vi ser ett jättetapp på spelare i 15-17-årsåldern. Då ska hårdsatsningen kanske börja och många tycker att det blir en för tuff miljö, säger hon.

Annelie Norén menar att det är viktigt att utbilda fler ledare. Förutsättningarna för tjejerna måste också förbättras.

– På förbundet ser vi jämlikt på pojk- och flickfotboll. Men så är det definitivt inte i alla föreningar. Jag kan ta Djurgården som exempel där vårt damlag ibland tvingas dela plan med flicklag på träningarna. Det skulle aldrig hända på herrsidan.

Damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage menar att omgivningens förväntningar är helt avgörande för att fostra tjejer till blivande elitspelare.

– Man får ofta höra att det är upp till tjejerna själva att ta tag i saken, att satsa för att bli en bra spelare eller att anmäla sig till ledarkurser. Men vi måste alla jobba ihop, stötta varandra, och uppmärksamma både bredd och elit.