OS-stjärnor skapar damhockeyboom

Det råder hockeyboom i Haninge, antalet spelare på dam- och flickssidan har ökat med 210 procent sedan Haninge Anchors startade i våras. Målet är Riksserien inom fyra år.
Det råder hockeyboom i Haninge, antalet spelare på dam- och flickssidan har ökat med 210 procent sedan Haninge Anchors startade i våras. Målet är Riksserien inom fyra år.
Maria Larsson och Gunilla Andersson Stampes.
Maria Larsson och Gunilla Andersson Stampes.
Haninge Anchors satsar på damhockey. Med gamla OS-stjärnor som draghjälp ska Riksserien nås om fyra år.

– Vi närmar oss 70 spelare, det är en jätte­ökning, säger idrottskonsulenten Åke Lindén.

Det kryllar av gamla hockeystjärnor på isen i Länna sportcenter i Haninge. Här finns flera mångfaldiga svenska mästarinnor – och de forna OS-medaljörerna Maria Larsson och Gunilla Andersson Stampes.

Tillsammans har duon gjort 403 landskamper och tagit fem VM- och OS-medaljer.

Nu är elitkarriärerna över och tjejerna spelar för skojs skull.

Dessutom är de en viktig del i Haninge Anchors satsning på damhockeyn.

– Vi har en vision om att gå upp till Riksserien inom fyra år, när våra juniorer vuxit till sig, säger idrottskonsulenten Åke Lindén.

Damhockeyn i Haninge förde fram till i våras en undanskymd tillvaro. Det fanns ett damlag i Västerhaninge IF, startat av Maria Larsson för fem år sedan, samt ett flicklag i Vendelsö IK och ett i Västerhaninge IF.

I och med fusionen i maj mellan de båda nämnda klubbarna och Haninge HF, som bildade den nya klubben Haninge Anchors, fanns ett underlag för en satsning på damhockey.

– Vi hade ett damlag i division 1 och två flicklag och bestämde oss för att rekrytera, säger Åke Lindén.

Tjejerna söktes upp i skolorna och bjöds in till en try-out och en tjejhockeydag där Anchors OS-stjärnor berättade om sina karriärer och visade upp sina OS-medaljer.

Det gav resultat. Antalet spelare ökade med 210 procent.

– Vi närmar oss 70 dam- och flickspelare och har tre fungerande lag, säger Åke Lindén.

Maria Larsson har aldrig upplevt en satsning på damsidan som den Haninge Anchors gör i dag.

Damlaget likställs med herrlaget och klassas som ett representationslag. Spelarna behöver bara betala den jämförelsevis låga medlemsavgiften.

– Det brukar heta att man satsar på tjejerna, men det innebär bara att man vill att tjejerna ska träna alla dagar i veckan. Haninge satsar verkligen, säger hon.

Maria Larsson och de andra veteranernas roll är att vara en hjälp på vägen tills klubben har tillräckligt många juniorer för att bygga ett lag för framtiden. Och fungera som mentorer för de unga tjejerna.

– Jag vill få tjejerna att förstå vad de kan få vara med om. Tack vare hockeyn har jag sett saker i världen som jag aldrig annars skulle ha upplevt. Det vore kul om någon valde att göra samma resa som jag, men viktigast är att tjejerna fortsätter att spela hockey för det är ju så roligt, säger Maria Larsson.

Fakta

Halva laget har spelat i Riksserien

Haninge Anchors damlag i division 1 består till hälften av spelare med erfarenhet från högsta serien.

Gunilla Andersson Stampes och de spelande tränarna Josefin Rudberg och Maria Larsson, har representerat svenska landslaget.

Ambitionen är att inom fyra år gå upp i Riksserien.

”Det är bara att hoppas att serien är kvar då. Fler föreningar borde satsa som vi”, säger föreningskonsulenten Åke Lindén.