Tullingebon Johan hittade OS-arenan på löpturen

OS i Tullinge, Johan Faskunger
Tullingebon Johan Faskunger brukar träna i Hamra. Nu finns platsen med i SOK:s OS-planer.
Löpturer brukar leda till bättre motion.
I Johan Faskungers fall kan det leda ända till att OS-facklan tänds i Tullinge.
Hamra i Tullinge kan bli plats för skidtävlingarna om Stockholm får OS.

Svenska olympiska kommitén (SOK) jobbar på att övertala politikerna om att Stockholm ska arrangera OS. Med i deras planer finns Hamra i Tullinge.”Blev helt tagna”.

”Kom hit sista dagen”

Här kan det bli tävlingar längdskidåkning och skidskytte. Calgary är ute ur OS-leken och återstår gör då bara Stockholm och Milano.

– Gruppen som tittade på platser var i Stockholm under en vecka. De kom hit sista dagen. Jag var själv inte med men tydligen blev de helt tagna när de klev ut över kanten och sade att den här platsen var den största begivenheten på hela veckan, säger Tullingebon Johan Faskunger som var den som först såg potentialen i Hamra.

Han pekar ut över området där han löptränat många gånger.

 Jag vet att Sotji-OS har ställt till mycket. Men där byggde man tio hotell, motorvägar och annat

Johan Faskunger

På andra sidan grustaget vid en bergvägg är platsen där själva stadion med start och upplopp kan vara.

Plats för media

Men i grytan finns också plats för alla länders media-team, landslagens bussar, mässtält och annat som följer med ett OS.

Han berättar att spåren skulle gå så att publiken kan se och tv-team filma åkarna många gånger.

– Från höjden där borta kan tv-kamerorna få fina vy-bilder ut över Tullingesjön.

OS i Tullinge, Johan Faskunger

Publiken skulle få parkera i Riksten, Skyttbrink och vid Alfa Laval och från den senare får de bussas till arenan tänker Johan Faskunger. Han ser också framför sig att pendeltåget kan stanna nära Hamra under OS. Foto: Pekka Päkkö

Även en annan anledning talar för att en skidstadion är lämplig i Tullinge berättar Faskunger.

– I Tullinge vet vi att det är lite kallare än på andra ställen i Stockholm. Och en sådan här plats som det här grustaget blir också lite kallare, säger han.

Pekade ut av annan anledning

För honom handlar en skidstadion här inte om någon dagslända bara för OS. Han pekade först ut Hamra på uppdrag av Stockholms skidförbund som sökte efter lämplig plats för att hålla regionala och nationella tävlingar på.

”Många beredda att betala”

SOK har nu strukit Rudan i Haninge som en möjlig plats för skidtävlingarna. Men har samtidigt lagt till Bisslinge i norra Stockholm som möjlig plats.

– Från Stockholm kommer flest åkare i Vasaloppet. Det finns 100 000 skidlöpare i Stockholm och 20 000 som vill åka varje vecka. Det finns många som är beredda att betala för att ha en konstsnöbana att åka på.

Lida och Harbro

Enligt Faskunger ska OS-arenan kunna skalas ned efter OS och även användas för andra sporter och för rekreation och spårsystemet kopplas ihop med Lida och Harbro.

”Sotji-OS har ställt till”

Bland Botkyrkaborna går åsikterna om ett OS isär. Sotji-OS blev historiens dyraste och kostade lika mycket som samtliga nio vinter-OS före det.

– Jag vet att Sotji-OS har ställt till mycket. Men där byggde man tio hotell, motorvägar och annat, påpekar han.

”Det förändrade allt”

SOK hävdar att OS inte ska kosta skattebetalarna något. Johan Faskunger menar också att Stockholm nu har ett gyllene läge.

– När Internationella olympiska kommittén höjde bidraget till nio miljarder och samtidigt lade till att man fick förlägga tävlingar till andra orter så förändrade det allt. Stockholm har ju alla anläggningar som behövs förutom anläggning för längdskidor, skidskytte och skridsko.