Min lokala hjälte

Järfällakillar uttagna till P15-landslaget

Spånga/Bromsten bandy
Spånga/Bromstens BK. Oscar i rosa målvaktströja, Lukas tvåa från vänster i främre raden.
Lukas Ahlqvist
Lukas Ahlqvist.
Oscar Löfström.
Oscar Löfström.
Bandymetropoler som Edsbyn och Västerås dominerar truppen när P15-landslaget tar sig an Finland i ett dubbelmöte i helgen. Men där finns katter bland hermelinerna – så som Spånga/Bromstens Oscar Löfström och Lukas Ahlqvist från Järfälla.

– Klart att det är fler från Hälsingland och sådana ställen, men vi har ett gäng som är bra i Stockholm också. I den första samlingen var vi omkring tio stockholmare, säger Lukas Ahlqvist.

Då, i december, kallade förbundskaptenerna cirka 100 pojkar födda 2002 till ett första läger för spelare i det blivande P15-landslaget.

30 av dem tog sig vidare och kallades till nästa läger, i Västerås den 8–10 januari.

Slutligen togs 14 utespelare och två målvakter ut i den första blågula matchtruppen för 2002:or, som möter Finland i en dubbellandskamp den 4 och 5 februari.

Tre av dem som tog sig hela vägen är från Stockholm. Utöver Hammarby IF:s Johan Hannegård handlar det om två Järfällakillar, anfallaren Lukas Ahlqvist och målvakten Oscar Löfström, som till vardags är lagkamrater i Spånga/Bromstens BK.

Förbundskaptenerna Göran Boström och Daniel Skarps bedömer sitt lag som ”väldigt skridskostarkt” och målet är att möta Finland med fart och tyngd.

– I truppen finns spelare med olika egenskaper. Vi har kraftfulla spelare, bollkonstnärer, skarpskyttar, snabbskrinnare och finlirare, säger Göran Boström.

Lukas – vilken kategori tillhör du?

– He he, jag är snabb på skridskorna. Jag spelar bollen rätt och kommer med bra fart, säger Lukas Ahlqvist.

Första landskampen spelas i Helsingfors på lördag, klockan 12 svensk tid. Andra matchen spelas på Sollentunavallen klockan 13 på söndag.