Eina den ostoppbara laddar för sin 41:a Stockholmsmara

Eina Roxström springer sitt 40:e Stockholm marathon
Klockan är i regel strax efter fem på morgonen när Eina Roxström joggar iväg hemifrån Norrviken.
Eina Roxström, 79 år, kommer springa Stockholm Marathon.
Klockan är i regel strax efter fem på morgonen när Eina Roxström joggar iväg hemifrån Norrviken.
Eina Roxström, 79 år, kommer springa Stockholm Marathon.
Eina Roxström.
En krympande skara löpare kan ståta med att ha fullföljt varje Stockholm Marathon sedan starten 1979.
Eina Roxström, 79, från Norrviken är en av dem. Loppet i fjol var ”det absolut värsta hittills” – men lördagen den 1 juni står hon på startlinjen igen, redo för sin 41:a mara i Stockholm.

– Förra året hade jag ont från stortånageln till midjan, jätteont i sätesmuskeln. Det var skit på ren svenska. Jag kunde knappt gå efteråt, så illa var det, säger Eina Roxström en dryg vecka före årets lopp.

Men du springer ändå i år igen?

– Ja, det ska jag. Löpstegen blir kortare och kortare och det går långsammare och långsammare, men jag tror ändå att jag klarar mig runt på den träningen jag kör.

Eina Roxström, 79 år, kommer springa Stockholm Marathon.

Eina Roxström, 79, ute på en av sina joggingrundor strax efter klockan 05 i Norrviken. Foto: Anna Z Ek

Så du har kunnat förbereda dig bra?

– Ja, inga krämpor i år. Jag vaknar klockan 03.30 varje vardag, läser DN, dricker kaffe, och så sticker jag ut och springer i en och en halv timme. Det är det bästa jag vet – Sollentunaholm runt en smällkall vintermorgon, bara månen och jag, och min ficklampa. Jag var lite skraj bara när jag hörde att det fanns en varg där i vintras.

Och helgerna?

– Då kör jag långpass med en löparkompis. Jag har varit med på så många lopp – jag har en låda här hemma som väger 20 kilo med bara medaljer – så jag fattar inte hur jag har hunnit med det med fyra barn och allt. Men nu börjar jag bli lite bekväm. Förr sprang jag ofta en massa andra lopp, Premiärmilen och sådana, men nu blir det ofta att jag tänker att äh, jag springer själv här hemma i stället.

Dina barn och barnbarn var med när du firade mara nummer 40, kommer de och hejar i år också?

– De börjar nog få nog av mig, men de verkar tycka att det är väldigt kul också. Fast de har så mycket annat, och 41 är ju ganska ojämnt.

Emma Roxström firar med familjen efter målgången i sitt 40:e Stockholm marathon.

Eina Roxström firade med familjen inne på Stadion efter målgången i sitt 40:e Stockholm Marathon i fjol. Foto: Emma Roxström

Det var en ny bansträckning i fjol, vad tyckte du om den?

– Nej, den gillade jag inte. Jag höll på att springa fel vid Hornsgatan. Med min hemska kropp sprang jag ju och bara tittade ner. Jag var ju van vid den förra banan.

Efter loppet i fjol pratade du om att du var sugen på att testa triathlon och göra en Ironman, hur har det gått med det?

– Jag var så inne på det och jag både springer och cyklar mycket, men svårigheten var simningen. Jag har visserligen gjort en svensk klassiker, där Vansbrosimningen är med, men jag är lite rädd för vatten. Så det där har jag lagt åt sidan.

Klockan 12 lördagen den 1 juni går starten i årets Stockholm Marathon, det 41:a, med Eina Roxström på startlinjen på Lidingövägen. 42 kilometer och uppemot sju timmar senare springer hon i mål på Stockholms Stadion om allt går som planerat.

Här är en film från våren 2018 – med Eina Roxström och Mitt i:s reporter ute på en okristligt tidig morgonrunda i Norrviken inför Stockholmsmara nummer 40: