Täby FK:s otroliga segersvit – laget har chans att gå upp

Täby FK har vunnit 11 matcher på raken. På lördag möter den Valbo hemma 10/8.
Täby FK har vunnit elva raka matcher. Tränaren Daniel Erlandsson snackar framgångsnycklar och analyserar motståndarna.
Täby FK:s segersvit inger respekt. Herrarnas A-lag har vunnit 11 raka matcher.
– Är det något man kan säga om varför det har gått bra, utan att prata om resultatet, är det att spelarna sliter hårt, säger tränaren Daniel Erlandsson.

Nykomlingar i division 2 Norra Svealand förra säsongen och nu leder herrarnas A-lag serien stort. Täby FK har hittills haft en imponerande bra säsong.

– Det började ju någon gång i maj. Vi avslutade vårsäsongen bra och då hade vi nio raka med oss och har börjat bra, konstaterar Täby FK:s tränare Daniel Erlandsson.

11 raka segrar ger självförtroende

Och 11 raka segrar inger förstås viss respekt hos motståndarna. Hobbypsykologer skulle också säga att det ger spelarna en mental styrka.

– Det är klart att det är bra för vårt självförtroende. Men om det är något som jag tycker är bra så är att det att vi i ett par av de matcher som vi har vunnit har legat under och vänt, säger Erlandsson.

”Det var en otrolig match”

Returmötet mot Enköping i lördags är den senaste segern att lägga till handlingarna. En match där det länge stod 0-0, men som Täby FK tog över i andra halvlek och vann övertygande. 21-årige forwarden Daniel Sterner slog in 1-0 på straff i 58:e minuten. Slutresultatet fastställdes till 4-0 (Sterner, 2 mål, David Bostrand, 1 mål och Hugo Näslund, 1 mål).

Ni vann även i våras mot Enköping?

– Det var en otrolig match. Då vann vi med 5-3. När det var fem minuter kvar så låg vi under 3-1 och vann sedan med 5-3.

Här är lagets framgångsnyckel

Enligt Daniel Erlandsson går det i dessa två matcher att hitta en av nycklarna till lagets framgångar:

– Att spelarna bara fortsätter köra och inte blir frustrerade över resultatet är nyckeln.

En annan framgångsfaktor är att laget är samspelt.

– Ja, det är det definitivt. Vi har ett gemensamt arbetssätt och spelsätt, retoriken är samma.

A-lagets lirare är närproducerade

Många spelarna i A-laget är egna produktioner som plockats upp från U17 och U19. Bara ett fåtal kommer utifrån och klubben toppar inte laget genom att värva med guldkantade kontrakt.

Herrlagets A-lagstrupp består av spelare i åldrarna 17-25 år, enligt Daniel Erlandsson.

– Det är ett ungt lag med stor förankring i föreningen och sedan är det kryddat med några spelare utifrån.

– Varje år som man gör i klubben formar spelarna. Det är absolut en framgångsfaktor att vi har kunnat träna spelarna så pass länge. En 19-åring som kommit upp i A- lag i år vet redan hur vi spelar och hur vi pratar.

Har chans att vinna serien – och gå upp

Ifall Täby FK vinner serien går laget upp i division 1, som är uppdelad i norra och södra. En andraplats i tabellen innebär kval.

– Vi har bra utgångsläge, men det är tio matcher kvar. Det finns mycket vi kan göra bättre. Om vi tycker det är kul att vi har vunnit några matcher i rad så är det säkert att vi förlorar, säger Erlandsson bestämt.

Han är mycket noga med att inte ta ut något i förskott. Även om lagt just nu toppar tabellen är det i höst som allt ska avgöras.

”Valbo är stora, starka och tunga. De är jobbiga att möta. Vi kommer behöva ha en jäkla disciplin.”

Tränare Daniel Erlandsson analys av motståndarna

Blygsam målsättning inför säsongen

Vad var Täby FK:s målsättningen inför årets säsong?

– Utåt sa vi väl bara att vi ville vara bättre än förra året, då kom vi i mitten, och det har vi lyckats med nu. Vi jobbar hårt för att vinna och nästa match är det som gäller.

För Täby FK väntar nu två hemmamatcher.

– Det känns jättebra. Vi har haft två bortamatcher i rad och vi har varit starka hemma förut.

Nästa hemmamatch mot Valbo

Daniel Erlandsson lutar sig inte mot segersviten utan ser bara framåt.

– Vi tänker inte så mycket på det. Det är klart att det är kul att hålla segersviten intakt, men vi har en viktig hemmamatch mot Valbo på lördag.

Han ser också fram emot att få stöd av hemmapubliken på Tibblevallen.

– Vi vann med 2-0 i våras. Valbo är stora, starka och tunga. De är jobbiga att möta. Vi kommer behöva ha en jäkla disciplin, avslutar Daniel Erlandsson.