Över 1 000 barn ska delta i löpartävling

Skärholmsloppet är 5 kilometer långt och banan går genom Skärholmens centrum, förbi höghus och i gröna naturstråk. På lördag, den 19 maj, är det dags för premiärupplagan av loppet som vänder sig både till elitlöpare och till motionärer.

– Vi vill visa upp stadsdelens mångfald för människor som inte har varit här förut och på så sätt nyansera bilden av förorten, säger John Laselle från arrangörsföreningen Löparakademin, som även arrangerar Kistaloppet norr om stan.

Syftet med loppet är också att engagera folk som bor och arbetar i Skärholmen i en gemensam aktivitet. Det ska bli en folkfest där alla kan delta, med dj:s och artistuppträdanden utmed banan.

När anmälan stängdes, bortsett från efteranmälan på tävlingsdagen, i slutet av förra veckan var drygt 700 löpare anmälda.

Ännu fler ska springa Lilla Skärholmsloppet som är cirka 2 kilometer långt och tänkt för pojkar och flickor i åldern 7–13 år. Alla barn från Skärholmes stadsdel har fått anmäla sig kostnadsfritt – och det har många gjort. Nästan 1 000 av de drygt 1 000 anmälda är från Skärholmen.

Starttiden för Lilla Skärholmsloppets olika klasser är 11–11.20. Vuxenloppet startar klockan 14. Flera elitlöpare är anmälda. Den mest namnkunnige är Hässelby SK:s Nacerddine Halil, tvåa på terräng-SM nyligen och en av Sveriges allra snabbaste på 1500 meter.

Vi vill nyansera bilden av förorten.John Laselle Löparakademin