Överbys lektionsryttare fixade medaljregn

Hanna Tennemar
Hanna Tennemar och Justin Timberlake vann klassen för unga ryttare.
Sandra Andersson
Sandra Andersson och Satori vann seniorklassen i Lektionsmästerskapet i dressyr.
Det blev storslam för Överby Hästsportförening när årets Lektionsmästerskap i dressyr nyligen avgjordes hos Vällingby Ridsällskap. Överby vann både klassen för unga ryttare och seniorklassen, och tog totalt fem av sex pallplatser.

– Det var jättelyckat. På seniorsidan har vi vunnit sex år i rad, men nu har vi även många yngre tjejer som har ridit ponny länge och precis har gått upp på stor häst. Det gäller att motivera dem att fortsätta. Håller de på länge och är ihärdiga så kommer framgångarna, säger Överbys stallchef Lena Wiman som tidigare i år fick utmärkelsen Årets Ridlärare i konkurrens med 1 500 kolleger runt om i landet.

Lektionsmästerskapet är för ekipage där hästen är lektionshäst och ryttaren går regelbundet i ridskola.

Fem av sex pallplatser

I klassen för unga ryttare vann Överbys Hanna Tennemar på hästen Justin Timberlake före klubbkompisarna Sofia Wennerström på Raulon och Klara Palm på Eden. Dessutom kom Mathilda Malmberg femma på Viola.

I seniorklassen segrade Överbys Sandra Andersson på Satori och Överbys Johanna Rahm Juhlin kom tvåa på Zara. Överby tog även fjärdeplatsen, Isabelle Westergren på Cyprus, och sjätteplatsen, Karin Saxén på Viola.

Får tävla på ridskolans hästar

– Karin har vunnit de senaste åren, men nu var hennes ordinarie häst inte i tävlingsskick så hon fick byta häst i sista stund, säger Lena Wiman.

Utöver det faktum att många av tjejerna har hållit på länge och skaffat sig rutin är en annan förklaring bakom framgångarna att klubben över huvud taget låter eleverna tävla på ridskolans hästar.

– En del klubbar tillåter inte det, men vi har som policy att de får hyra hästar från ridskolan och tävla med. Det betyder att de inte måste köpa en egen häst för att kunna tävla.

Snart final i allsvenskan

En annan framgångsfaktor är Lena Wiman själv.

– Jag tävlar själv på ganska hög nivå och jag har inte haft föräldrar inom ridsporten eller pengar. På så sätt kan jag vara en förebild som visar att det går att komma vidare ändå, säger hon.

I Kristi himmelsfärdshelgen är det tävlingsdags igen. Då avgörs finalen i allsvenskan där Överby har två lag med i division 2 och ett lag i division 3, med tre ekipage i varje lag.

– De fem bästa lagen i varje grupp är med i finalen och det är en prestation bara att ha kvalificerat sig till final. Vi tävlar med nästan bara lektionshästar vilket är ganska ovanligt. De flesta andra lagen består av privathästar och de har helt andra träningsförutsättningar, säger Lena Wiman.