Överlägsen seger för Pia Clerté i Sydafrika

Pia Clerté
Pia Clerté sköt hem tävlingen i Sydafrika med god segermarginal.
De internationella framgångarna i dynamiskt sportskytte fortsätter för gevärsskytten Pia Clerté. Nyligen vann 46-åringen från Vaxholm guld i Sydafrikanska Mästerskapet, med god marginal till hemmaskytten Esti Bender på andra plats.

– Det var roligt att jag vann så stort. Tvåan sköt 81 procent av mitt resultat. Det är stor marginal, det kändes bra, säger Pia Clerté.

Många hade rest till Polokwane i Sydafrika för att vara med i tävlingen som höll en hög nivå. Från Sverige reste åtta skyttar ner ett par dagar före tävlingen.

”Man måste skjuta in bössan”

– Innan det är dags måste man skjuta in bössan efter flygningen. Och så kollade vi banan. Man får inte gå in i stationerna i förväg, men man får en känsla för banan och kan planera lite och lägga upp taktiken i förväg.

Pia Clerté

Pia Clerté i mitten sköt hem guldet med 785 poäng. Sydafrikanskorna Esti Bender (637 poäng – 81 procent av Pias resultat) och Marita Botha (620 poäng – 79 procent) kom tvåa och trea. Foto: Magnus Gustafsson

Uppenbarligen lyckades Pia Clertés taktik. Lokaltidningen Mitt i berättade i september om hur hon på bara ett drygt halvår gick från nybörjare till världseliten i dynamiskt sportskytte – och började samla på sig medaljer i internationella mästerskap och andra stortävlingar. Nu kan hon lägga ytterligare tre guldmedaljer till samlingen.

”Mycket klirr i väskan”

– Ja, jag fick en medalj för segern i själva tävlingen och en medalj av sportskytteförbundets president för att tävlingen höll en viss nivå. Och så fick jag guld i Sydafrikanska Mästerskapet, fast jag inte är sydafrikan. Jag vet inte hur de tänkte där, men jag skyndade mig iväg med medaljerna. Så det blev mycket klirr i väskan med mig hem.

Men innan den svenska truppen flög hem blev det en veckas semester i Sydafrika.

– Vi känner några sydafrikanska skyttar som hade ordnat en rundresa åt oss. Det var en otroligt vacker natur och vi var på safari och fick promenera med lejon.

Passade ni på att skjuta några djur också?

– Ja, det var ju ingen troféjakt på giraffer och sådant, men det finns många hjortdjur – antiloper och så – som de sköt. De är matdjur där, och väldigt smakrika och goda.

Nu väntar bara en tävling hemma i Sverige, i Eskilstuna den 5 november, innan årets säsong är över.

EM i Sverige 2018

Nästa år ska Pia Clerté åka till en tävling i Tjeckien och en i Slovakien i april och under sommaren avgörs två stora mästerskap.

– Det är VM i hagel i Frankrike i juni och sedan EM i Karlskoga i augusti. Det kommer att bli vår höjdpunkt nästa år, säger hon.